Viszály a Munkáspártban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Aláírásgyűjtési akciót indított a Munkáspárt rendkívüli tisztújító kongresszusának összehívása érdekében a szervezet Baranya megyei elnöksége.

Erről Fratanoló János, a testület elnöke beszélt hétfőn az MTI-nek, a kezdeményezést a párton belüli antidemokratikus folyamatokkal magyarázva. „Január végére talán már együtt is lesz az összehíváshoz szükséges aláírás-mennyiség" - mondta, megemlítve, ehhez a - jelenleg mintegy 10-11 ezresre becsült - tagság legalább egyharmadának kell a kezdeményezés mellé állnia.

Hozzátette, noha a kongresszus összehívásáról szóló indítványt november elején fogadta el a párt baranyai vezetése, az akciót a december 5-i népszavazásig "pihentették", hogy ne veszélyeztessék a kórház-privatizáció ügyében éppen e politikai tömörülés kezdeményezésére referendumra bocsátott kérdés sikerét.

"Antidemokratikus ügyek mennek a pártban" - nyilatkozta Fratanoló János, akinek elmondása szerint "a saját szabályainkat sem tartja be a pártvezetés", amely "a kisebbségi véleményeket elhallgatja", valamint - ugyanilyen szempontok alapján - "cenzúrázza" a Munkáspárt Szabadság című hetilapját.

"Ennek az akciónak nem az a célja, hogy a jelenlegi vezetést megbuktassuk, hanem, hogy a működés rendjét visszaállítsuk" - tette hozzá; a megyei elnök közlése szerint úgy gondolják, az aláírásgyűjtés Thürmer Gyula elnöknek és a körülötte tömörülőknek szóló "jelzés, hogy nem lehet ilyen módon egy pártot vezetni".

"A párt szervezeti szabályzata lehetővé teszi, hogy a párt tagjai aláírást gyűjtsenek egy kongresszus összehívása érdekében, ebben önmagában semmi nincsen" - mondta Thürmer Gyula pártelnök hétfőn az MTI érdeklődésére, hozzátéve, a központi bizottság várhatóan januárban szabályozza ennek az eljárásnak a módját.

A kezdeményezés "politikai tartalmáról" úgy nyilatkozott, az elmúlt másfél hónap tanácskozásai alapján "a párt többségének az a véleménye, hogy most nincs szüksége kongresszusra", hanem a 2006-os választások után kellene a küldötteknek összeülniük.