A bíróság szerint Keller megsértette Szász jó hírnevét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megsértette Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) volt elnökének jó hírnevét Keller László egykori közpénzügyi államtitkár, amikor arról nyilatkozott, hogy Szász Károly felelősségét meg kell vizsgálni egy engedély megadásában - mondta ki első fokú ítéletében a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

A Ringier kiadó által megjelentetett Magyar Hírlap 2003. augusztus 23-án interjút közölt Keller Lászlóval, és a cikk bevezetőjében többek között az szerepelt, hogy "Szász Károly visszahívását szorgalmazza Keller László, a közpénzügyi államtitkár ezt immár azzal is indokolja, hogy a PSZÁF elnöke olyan engedélyek kiadásához asszisztált, amelyek nem voltak jogosak". 

Az interjúban az is szerepelt, hogy "Szász felelősségét olyan ügyekben is vizsgálni kell, amikor a felügyelet - az elnök tudtával - olyan személyek vállalkozásainak adott pénzintézeti jogosítványt, engedélyt, ahol ezt nem tehette volna meg". Szász Károly ezért mind a lapot kiadó társaságot, mind Keller Lászlót beperelte, személyiségi jogainak megsértése miatt. 

A Magyar Hírlapban 2003. augusztus 23-án Keller László közpénzügyi államtitkárral közölt interjúban "olyan hamis látszat keltésével, hogy a felperes jogsértő módon engedélyezte volna a PSZÁF vezetőjeként egy pénzintézet működését, az első- másodrendű alperesek megsértették a felperes jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait" - mondta ki Pataki Árpád bíró.

A bíróság eltiltotta az alpereseket a további jogsértéstől, és kötelezte őket, hogy elégtétel adásaként saját költségükre jelentessék meg az ítélet rendelkező részét a Magyar Hírlap perbeli cikkével azonos helyen és betűszedéssel, a jogerőre emelkedést követő 15 napon belül, és fejezzék ki sajnálkozásukat.

Emellett 10-10 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte őket, ugyanakkor elutasította a felügyelet volt elnökének kérését, hogy egy forint nem vagyoni kártérítést is ítéljen meg számára a bíróság. 

A bíróság úgy ítélte meg a cikk egészét, hogy "burkolt tényállítás történik arra nézve, hogy a felperes saját személyében, úgy is, mint a PSZÁF elnöke, jogsértő módon egy pénzintézetnek engedélyt adott a működésre, noha ezt nem tehette volna meg"; a bíróság szerint nem csupán arra történik utalás, hogy ezt meg kell vizsgálni, hanem ez kijelentő módban is szerepel a cikkben. 

A Pest Megyei Bíróság tavaly márciusban hirdetett ítéletet ugyanezen cikkel kapcsolatban, akkor a PSZÁF perelte be Keller Lászlót jó hírnevének megsértése miatt. Akkor azt állapította meg első fokon a bíróság, hogy Keller László mondatai véleménynyilvánítások, így elutasították a felügyelet keresetét.