Az SZDSZ a Fidesz mellé áll az ügynöklista ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szabaddemokraták üdvözlik és támogatják a Fidesz legújabb javaslatát a pártállam titkos iratainak nyilvánossága kapcsán – közölte a párt frakciója.

A liberálisok szerint ügynökkérdés megoldása tizenöt éve halasztódik – áll a párt lapunkhoz eljuttatott közleményében, amely szerint minél szélesebb nyilvánosságra van szükség és nem a politikusok, hanem a választók dolga, hogy véleményt mondjanak a múlt rendszerrel együttműködők felett. A nyilvánosság kérdésében a szocialistákkal, a szankciót illetően a Fidesszel volt korábban vitánk – írja a közlemény.

A miniszterelnök szavaiból az derült ki: a liberálisok álláspontjával ért egyet, a szocialisták törvénytervezete azonban nem tükrözte a miniszterelnöki bejelentésben rejlő szándékot – írják a szabaddemokraták, akik az MSZP javaslatát nem támogatták, mert indokolatlanul szűkítette volna a nyilvánosságot. A Fidesz új javaslata nem annyira az ügynökre koncentrál, hanem a pártállam idején az MSZMP tisztségviselőinek tevékenységéről szóló iratokat teszi kutathatóvá. Az SZDSZ közli: ha a korábbi vita alapjául szolgáló szankció és a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának felnagyított szerepe kikerül a javaslatból, a Fidesz javaslata támogatható, ezért az SZDSZ kész megszavazni azt.