Kifeszített drótokkal metszették volna el a magyar géppuskásokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága is tájékozódni szeretne az afganisztáni misszióval kapcsolatos panaszokról, ezért a miniszter által elrendelt vizsgálat lezárultával akár soron kívüli ülést tartana - nyilatkozott Keleti György, a testület szocialista elnöke.

Az afganisztáni magyar katonai misszió egyik századosa az interneten nyílt levelet címzett a honvédelmi miniszternek, amelyben különböző panaszokat, problémákat fogalmazott meg. Ezek között szerepel, hogy nem megfelelően páncélozottak a terepjárók, nem használhatóak a terepjárók géppuskaállványai, és nem szereltek (az autókban álló géppuskások megölésére az utak fölé kifeszített huzalokat elmetsző) drótvágót a járművekre.

Keleti György elmondta: fontosnak tartja, hogy a honvédelmi bizottság tájékoztatást kapjon erről a kérdésről, ezért felvette a kapcsolatot a honvédelmi miniszterrel, és jelezte, hogy a honvédelmi bizottság a vizsgálat befejeztével tárgyalni kíván az ügyről.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter bejelentette: a vezérkari főnök megbízást kapott arra, hogy vizsgálja ki az afganisztáni misszióval kapcsolatos panaszokat, s erről a nyilvánosságot egy héten belül tájékoztassa.

A vezérkari főnök legkésőbb jövő hét csütörtökén jelentést tesz a vizsgálatról, és utána nyilvánosságra hozzák annak megállapításait. Hozzátette: mivel a százados a nyilvánosságot választotta, hogy a problémát jelezze, így az ügyet is a nyilvánosság előtt kell kezelni.

Juhász Ferenc kijelentette: "üdvözöljük a honvédelmi bizottság kezdeményezését, és mi is azt szeretnénk, hogy ebben a kérdésben olyan megnyugtató válaszok szülessenek, amelyek elősegítik a katonáink biztonságát".