Agrárdemonstráció: spontán tüntetés és miniszteri "ultimátum"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Néhány száz fős csoport gyűlt össze vasárnap délelőtt a Kossuth téren a földművelésügyi tárca épülete előtt. A tüntetőkkel közölték, hogy a bejelentett gazdademonstrációt lemondták. A demonstráló gazdák Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban. Hétfőtől a 44-es főúton félpályás útlezárást terveznek a környező településeken élő gazdák.

További karikatúrák itt
© MARABU
A téren összegyűltek nemzeti színű zászlókat lobogtattak, a Honfoglalás 2000 Egyesület és a Fonyód Polgári Kör transzparensei látszottak a tömegben.

Nem sokkal 11 óra után Takács András, a szervezők felkérésére közölte az összegyűltekkel, hogy a demonstrációs bizottság által korábban meghirdetett tüntetés elmarad.

Arra kérte a megjelentek közül azokat, akik szolidaritásukat akarják kifejezni a gazdákkal, hogy menjenek a Felvonulási térre, ahol már várják őket.

A felszólítást követően a téren érezhetően csökkent a tüntetők száma, de néhányan továbbra is ott maradtak.

A minisztériumban 13 óráig várják a gazdák képviselőit (Oldaltörés)

A minisztérium vezetői 13 óráig várják a demonstrációs bizottság küldöttségét - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, miután a gazdák képiselői nem jelentek meg a minisztérumban délelőtt 10 órára meghirdetett tárgyaláson.

"Amennyiben számukra is a tárgyalás a fontos, és nem a politikai mutatvány, abban az esetben meg fognak jelenni" - tette hozzá a miniszter, aki elmondta: az FVM tárgyalódelegációja összegezte az eddigi szakértői megbeszélések eredményeit, kialakította álláspontját, és szerették volna ezt "párhuzamba állítani" a demonstrációs bizottság álláspontjával.

"Mivel megszakadtak a tárgyalások, ezért szükséges bizonyos kérdéseknek a tisztázása. Nem lehet 30-40 olyan emberrel tárgyalni, akiknek nem is tudjuk, hogy egyáltalán van-e mandátumuk és politikai szónoklatot tartanak szakmai megbeszélések helyett" - fűzte hozzá.

Németh Imrének hétfőn Brüsszelben a miniszterek tanácsa ülésén kellene részt vennie, de kész Budapesten maradni, annak érdekében, hogy megszülethessen az egyezség.

A gazdák Gyurcsánnyal akarnak tárgyalni (Oldaltörés)

A demonstráló gazdák megbízottjai Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban, hogy a megbeszéléseket mielőbb be lehessen fejezni és a köznyugalmat meg lehessen őrizni - jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke vasárnap.

A Magosz elnöke szerint azért szeretnének a miniszterelnökkel tárgyalni, mert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterben megrendült a gazdák bizalma. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint ugyanis az agrártárca első embere időhúzásra játszik.

Jakab szerint a minisztérium képviselőivel kilenctől tizenegy óráig tárgyaltak a demonstráló gazdák megbízottai. Az egyeztetések folytak, ám az agrárminiszter sajtótájékoztatón adott
ultimátumot a minisztériumban a gazdáknak. Ez az ultimátum arról szól, hogy vasárnap 13 órára várják őket a minisztériumba egyeztetésre. Jakab István közölte: telefonon beszélt az agrártárca irányítójával és megpróbálta meggyőzni arról, hogy a Kossuth téren nincs semmiféle demonstráció, továbbá, hogy a gazdák a tisztességes tárgyalásokban érdekeltek.

Ezt követően döntött úgy a demonstrációs bizottság, hogy a továbbiakban nem kíván Németh Imrével tárgyalni, hanem a miniszterelnökhöz fordul annak érdekében, hogy a tárgyalások kimozduljanak a holtpontról.

Jakab kijelentette: elhatárolódnak minden politikai csoporttól, amely a gazdák követelései saját céljaira szeretné felhasználni. Megerősítette, hogy vasárnapra nem terveznek demonstrációt, azt lemondták.

Kormányszóvivői reakció

László Boglár kormányszóvivő szerint egyszer és mindenkorra szét kell választani a szakmát és a politikát.

"Szakmai kérdésekben a szakminiszter, aki e tekintetben legitimációval rendelkezik, készen áll a minisztérium épületében tárgyalni a gazdákkal" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

"Politikai kérdésekben politikai partnerekkel szokott a miniszterelnök tárgyalni. Eddig úgy tudtuk, hogy a Magosz nem az, bár az elmúlt napok történései ébresztettek némi kétséget ebben" - tette hozzá.

Hétfőtől félpályás útlezárást terveznek Békésszentandrás és Szarvas között (Oldaltörés)

További karikatúrák itt
© MARABU
Hétfőtől a 44-es főúton félpályás útlezárást tartanak a környező településeken élő gazdák - tájékoztatta az MTI-t Kozsuch Mihály, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) Békés megyei alelnöke vasárnap.

A demonstrációt a békésszentandrási gazdakör, a Magosz egyik megyei tagja szervezi, de azon várhatóan részt vesznek a környező településeken élő gazdák is. A gazdák időben bejelentették a rendőrségen a demonstrációs szándékukat. "A félpályás útlezárás csak akkor marad el hétfőn, ha a Magosz fővárosi vezetése erre kéri a szervezetőket.

A szolidaritási demonstrációnak szánt félpályás útlezárást hétfőn és kedden, reggel kilenc és 15 óra között tartják meg.