Az "egykori hármasoktól" származhat a "mazsolázott" ügynöklista

Utolsó frissítés:

Antall József néhai miniszterelnök fia szerint "mazsolázott anyag" az a 219 nevet tartalmazó "ügynöklista", amelyet szombaton helyeztek el egy ingyenes internetes tárhelyen. Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint valódi lehet a lista.

Antall Péter újságíróktól értesült arról, hogy milyen nevek szerepelnek a listán, és ezek alapján "van mindenképpen átfedés" ezen lista és aközött a lista között, amelyet Németh Miklós adott át Antall Józsefnek az 1990-es kormányváltás idején, és amelyet - mint Antall Péter egy korábbi interjúban elmondta -, édesapja hazavitt. Megjegyezte: bizonyos nevek viszont, amelyekre rákérdezett, nincsenek rajta a listán. A hiányzó nevek között vannak újságírók, politikusok, közéleti személyiségek.

Arra a kérdésre, hogy honnan származhat a lista, azt mondta, hogy szerinte "az egykori hármasoktól". Antall Péter az MTI kérdésre kifejtette: úgy látja, lesz folytatása a listának, és ő ettől "elég szomorú".

"A politikai felelősséget hiányolom, alapvetően azt, hogy itt emberek életéről, sorsáról van szó, szembesülni kell a családdal, az unokával, egy 70 éves ember hogyan fogja elmagyarázni a 16 éves unokájának, aki soha nem élt nem demokráciában, hogy hogyan történt a beszervezése és miért írta alá?" - tette fel a kérdést.

A 17 lapból álló anyag öt egymástól elkülönülő lista, amely a rendszerváltás előtt az országos sajtó, a kulturális és a művészeti élet, a helyi lapkiadás területén dolgozókból, a pártok és politikai szervezetek és a történelmi egyházak képviselőinek köréből áll. A listákon összesen 219 név és a személyazonosság megállapításához szükséges adat (születési hely, év és anyja neve) szerepel.

Fodor szerint valószínű, hogy ez az 'a lista' (Oldaltörés)

Az SZDSZ ügyvivője szerint valódi lehet az a 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklista", amelyet szombaton helyeztek el egy ingyenes internetes tárhelyen.

Fodor Gábor az MTI-nek azt mondta: valószínű, hogy az interneten megjelentetett lista azonos azzal, amelynek egy részletét ő a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként még a 90-es évek elején látott.

Véleménye szerint a listát "kellő távolságtartással kell kezelni", ellenőrizni kell, "hogy az adatok stimmelnek-e rajta, hiszen nem kizárt, hogy nagyon sok minden, ami felkerült, az manipuláció útján került fel annak idején".