Brüsszellel is ismerteti álláspontját a Magosz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Fontosnak tartják a demonstráló magyar gazdák, hogy álláspontjukat Brüsszelben is megismerjék - jelentette ki hétfőn a belga fővárosban Varga Géza, a magyarországi demonstráció szervezőbizottságának a nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja.

Varga Géza, a Gaia alapítvány igazgatója az Európai Unió központi szervei mellett működő, ott egyebek között lobbitevékenységet folytató mezőgazdasági termelői érdekvédelmi szervezeteken, a CPE-n és a COPA-COGECA-n keresztül igyekszik megismertetni a magyar helyzetet a brüsszeli illetékesekkel.

Fontos, hogy minden európai gazdához eljusson az üzenet. A demonstráció során a múlt héten átadott petíciójukat várhatóan eljuttatják az Európai Parlament úgynevezett petíciós bizottságához is - mondta Varga Géza.

A kormánynak átadott petícióban fontos követelésként fogalmazódott meg a tárgyalások megkezdése, valamint a gazdákat lejárató sajtókampány megszüntetése is. Emellett a tavaly február 25-én aláírt demonstrációs megállapodás maradéktalan betartását is követelték a gazdálkodók, valamint azt, hogy elmaradt járandóságaikat azonnal fizessék ki. 

Varga leszögezte, a külföldi gazdák is szolidaritásukat jelezték a magyarországi demonstrációval, így a brüsszeli szervezetek egy képviselője beszédet is mondott Budapesten. Az uniós tagországok gazdáinak nem a többi tagállam gazdáival van gondjuk, hanem az uniós agrárpolitikai, illetve kereskedelmi szabályokkal.

A magyar gazdák vasárnap délután közölték, hogy Németh Imre miniszterben elvesztették bizalmukat, és a továbbiakban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni. Varga pozitív jelnek nevezte, hogy Németh Imre a tüntetés miatt lemondta hétfői hivatalos brüsszeli útját, és a "jelenlegi helyzetben fontosabb volt számára otthon maradni, mint Brüsszel". 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz), illetve brüsszeli partnerei ősszel Magyarországon szemináriumot tartanak az uniós agrárpolitikával kapcsolatos álláspontjukról - mondta el Varga Géza.