Magyar hatósági önkényre panaszkodnak a német vállalatok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német vállalatok jól érzik ugyan magukat Magyarországon, de gyakran panaszkodnak hatósági önkényre - írta hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung Ludwig Georg Braunra, a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének elnökére hivatkozva.

Az Európai Unióba való belépés előtt bosszúságot okozott a vámhatóság, most a vállalatok az áfa körüli vizsgálódások miatt vannak felháborodva, ezeknek a vizsgálatoknak a tartama az EU-csatlakozás után jelentősen megnőtt. Egyedül a ZF autóalkatrész beszállítónál januárban állítólag 170 órát tartott a vizsgálat. A kormány a visszatérítést esetenként öt hónappal eltolta, hogy megszépítse az államháztartási adatokat. Kisebb vállalatoknál emiatt likviditási problémák merültek fel.

Káosz uralkodik a mezőgazdasági támogatások kifizetésénél is.

A potenciális beruházókat nem különösebben bátorítják a dialízis üzletbe beszállt német egészségügyi konszernek panaszai. A vállalatokat szerződés kötelezi a páciensek ellátására. A páciensek növekvő száma ellenére a kormány nem tartja magát a szerződéses árszabályozáshoz, hanem megpróbálja lenyomni az árakat - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.