Alvilági háborút előztek meg Bács-Kiskunban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alvilági háborút előztek meg a hatóságok a kecskeméti fegyvercsempészési ügyben; az ügyben vádat emeltek - hangzott el ügyészi és rendőri vezetők keddi sajtótájékoztatóján.

A nyomozás február 25-i lezárása után három nappal vádat emeltek R. László és 10 társa ellen emberölés előkészülete, fegyvercsempészet, lőfegyverrel visszaélés és más bűncselekmények miatt - mondta Nánási László Bács-Kiskun megyei főügyész.

A vádirati tényállás szerint R. László irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre a '90-es években. Irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Tavaly áprilisban úgy döntöttek, hogy átveszik egy másik csoport érdekeltségeit és likvidálják a riválisokat.

A végrehajtás érdekében feltérképezték a célszemélyt, bérgyilkosokkal vették fel a kapcsolatot és Szerbiából mintegy másfél millió forintért több alkalommal is nagy mennyiségű lőfegyvert, lőszert szereztek be. Céljuk az volt, hogy a területszerzés során akár erőszakos cselekményekkel is megtörjenek minden lehetséges ellenállást.

A nyomozást vezető Zsombok György ezredes, az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) bűnügyi főosztályvezetője azt mondta: tavaly tavasszal szereztek tudomást arról, hogy egy jelentős szervezett bűnözői kör területszerző tevékenységbe kezd és Balaton-felvidéki érdekeltségekre kívánja kiterjeszteni hatalmát.

Augusztus 4-én a nyomozók három személyt vettek őrizetbe és lefoglaltak négy pisztolyt, két géppisztolyt, hangtompítót és lőszereket, melyeket Szerbiából csempésztek be az országba. Szeptember 13-án újabb három magyar és két szerb állampolgárt vettek őrizetbe a rendőrök, meghiúsítva ezzel a szeptember 17-re tervezett gyilkosságot.

Rivális csoportok (Oldaltörés)

Zsombok György elmondta, hogy az elfogott személyek között akadt együttműködő gyanúsított, akinek az esetében megszüntették a nyomozást azért, mert a tőle megszerzett információk jelentősebbek voltak mint a gyanúsított felelősségre vonásához fűződő bűnüldözési érdek. Így vált bizonyíthatóvá többek között a rivális csoport elleni erőszakos fellépés terve, az emberölés előkészülete.

"De nem csak erről volt szó" - jegyezte meg Zsombok György ezredes, aki szerint a '90-es évek leszámolásos bűncselekmény-sorozatát, egy alvilági háborút sikerült megelőzni a kecskeméti fegyvercsempészési ügy sikeres felderítésével.

A nyomozás során február 7-én, majd 14-én újabb őrizetbe vételek történtek és további fegyvereket sikerült lefoglalni, melyek Budapest határában egy XV. kerületi bevásárlóközpont mögötti erdős területen voltak elásva.

Zsombok György szerint a nyomozás során összesen tíz fegyvert foglaltak le, meggyanúsítottak 15 személyt, akik közül négyen vállalták a hatóságokkal az együttműködést, 11 személy ellen pedig vádat emeltek. Az NNYI főosztályvezetője hozzátette, hogy a bérgyilkosságokra felkért ismeretlen személyek, illetve a szerbiai fegyvercsempészek ügyében tovább folyik a nyomozás.

A bűnözői csoport eljárás alá vonása "űrt hagyhat maga után", ahová "betódulhatnak" más bűnszervezetek, ezért a rendőrségnek még igen komoly feladatai lehetnek ennek az ügynek a kapcsán - mondta.

A sajtótájékoztatón Bene László országos rendőrfőkapitány és Polt Péter legfőbb ügyész egyaránt rendkívülinek minősítette, hogy a büntetőeljárás meghiúsítása érdekében komolyan megfenyegettek rendőröket, ügyészeket.