Bizottsági nem a diákok ingyenes utazására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak az ifjúságnak nyújtott állami támogatások növeléséről szóló fideszes indítványt a szociális és családügyi bizottság keddi ülésén. Az indítványban a képviselők többek között a felsőoktatásban tanulók ingyenes utazását javasolták.

A Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt fideszes képviselők által benyújtott önálló képviselői indítványról az ellenzék igennel, a kormánypárti képviselők nemmel szavaztak, így azt a bizottság általános vitára alkalmatlannak találta.

Mártai Márta, a bizottság fideszes elnöke elmondta, hogy az indítvány az ifjúságnak nyújtott állami támogatások növelése érdekében forrásokat csoportosítana át, illetve ingyenessé tenné a felsőoktatásban tanuló diákok utazását lakóhelyük és az egyetem vagy főiskola között. Mint mondta, ezt a célt a kormány 2002-es programja is tartalmazta. Emellett tízezer új kollégiumi férőhely létesítése is szerepel a javaslatban.

A Pénzügyminisztérium képviseletében Somogyi Andrea ismertette a kormány álláspontját. Közölte: a kormány nem támogatja az indítványt, mivel az az államháztartási törvénybe ütközne.