Tatabánya 1 milliárd forintot nyert az EU-tól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A szakképzés korszerűsítésére egymilliárd forintos program indul Tatabányán - mondta Bencsik János, Tatabánya polgármestere a térségi szakképző intézmény megvalósulásának helyszínén, a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában.

A regionális feladatokat ellátó Térségi Integrált Szakképző Központ megvalósítására közösen pályázott Tatabánya, Oroszlány és a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája az Európai Uniónál. Az elnyert egymilliárd forintot épület-felújításra, gépek beszerzésére és új tantárgyak kidolgozására fordítják.

Ma a térség fejlesztésének gátja a szakemberhiány, ezért a program megvalósítása elsősorban kenyérkereseti lehetőséget jelent a jövő nemzedékének - hangoztatta Bencsik János. A város vezetője emlékezetett rá, hogy a sikeres pályázat érdekében átvették a megyétől az összes tatabányai szakiskolát és megszüntették a párhuzamos képzéseket.

Az egymilliárdos pályázati támogatás mellé a részvevőknek kétszáz millió forintot kellett önerőként felmutatni. Az összegből felújítják a képzési központnak helyet adó szakközépiskolát, valamint tanműhelyeket alakítanak ki, számítógép vezérlésű megmunkáló központokkal, pneumatikus gyakorlópadokkal. Közel négyszáz millió forintot fordítanak a tanárok képzésre, illetve új tantárgyak kidolgozására. A Közép-dunántúli Régióban Tatabánya mellett másodikként Székesfehérvár alakíthat ki Térségi Integrált Szakképző Központot.