Illegális a paprikában talált rovarirtó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Sem Magyarországon, sem az Európai Unió országaiban nem engedélyezett annak a rovarirtó szernek a használata, amit a marokkói import paprikában találtak - mondta az országos tiszti főorvos.

Bujdosó László hozzátette: a metamidophos hatóanyag a használat esetén nemcsak a növény felületén található meg, hanem felszívódik és nagyon nehezen bomlik le.

A rovarirtóval szennyezett paprikában a méreg-koncentráció nem káros az egészségre, mert napi 50-70 kiló elfogyasztása esetén sem okozna tüneteket. Az ÁNTSZ-nek nincs tudomása arról, hogy mérgezési tünetekkel bárki is orvoshoz fordult volna - fűzte hozzá.

Összesen 35 800 kilogramm szennyezett paprika került az országba február 3-án, 4-én és 14-én. Jelenleg 11 277 kilogramm található a forgalmazó cég raktáraiban, amelynek a megsemmisítéséről a nagykereskedőnek kell gondoskodnia.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat főosztályvezetője elmondta, a szolgálat ellenőrizni fogja a megsemmisítést. Hozzátette, valószínűleg préseléses eljárást kell alkalmazni, mert a zöldséget magas víztartalma miatt nehéz lenne elégetni.

Ilyen esetekben egy veszélyes anyagok tárolására alkalmas lerakót jelölnek ki, ahol ezeket a termékeket tárolni, illetve majd megsemmisíteni lehet. Bujdosó szerint szigorítani fogják a harmadik országokból származó élelmiszerek vizsgálatát, illetve a társszervekkel fokozottabban kell a jövőben együttműködni. A tiszti főorvos fontosnak tartotta a lakossági kommunikációt, "nem lehet a késlekedésre ok".