Gál Zoltán: nem láttam az Antall Józsefnek átadott listát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gál Zoltán szocialista országgyűlési képviselő, az 1990-es kormányváltáskori belügyminisztérium megbízott vezetője csütörtökön azt mondta: lehetett a belügyminisztérium által az 1990-es kormányzati átadás-átvételkor átadott iratanyagban olyan lista, amit aztán Németh Miklós átadott Antall Józsefnek, de ő maga azt nem látta.

"Én küldtem a Miniszterelnöki Hivatalnak egy anyagot, ami a belügyminisztériumnak azokat az anyagait tartalmazta, amit olyannak ítéltem, hogy az átadás-átvételnél a miniszterelnöknek át kell adnia. Én (...) ezt az anyagot nem néztem végig, mert ez is több száz oldalas valami volt" - nyilatkozott Gál Zoltán. Elmondta, hogy az anyag többek között jogszabály-előkészítéseket és egyebeket tartalmazott.

"Nem tartom kizártnak, hogy ebben a listában benne volt valami, ami aztán a miniszterelnök kezébe került, aki, azt hiszem, helyesen tette, hogy ezt Antall József miniszterelnöknek továbbította" - mondta Gál Zoltán. "Nem tartom kizártnak, hogy ebben benne lehetett ez a lista. Én ezt nem láttam, akkor se láttam, meg azóta se láttam semmifajta listát" - tette hozzá.

Németh Miklós volt szocialista miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatában megerősítette, hogy 1990 májusában a többszintű kormányzati átadás-átvételi folyamat részeként, melynek során több ezer oldalnyi dokumentumot adott át a régi kormány az újnak, Antall Józsefnek átadott egy néhány oldalból álló, neveket és személyes adatokat tartalmazó ügynöklistát is, amely "a belügyminisztériumtól került be a miniszterelnökségre". "A belügyminisztérium  megbízott vezetőjéhez ezt a listát akkor eljuttatták, és ő úgy érezte, hogy kötelessége erről engem személyesen tájékoztatni, és a listát nekem továbbítani" - közölte Németh Miklós írásos nyilatkozatában.