Nemzetközi elfogatóparancs Zentai ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Bíróság Zentai Károly (Charles Zentai) ellen - értesült a Magyar Nemzet.

Az Ausztráliában élő férfi a gyanú szerint 1944-ben részt vett egy zsidó fiú megölésében.

"A gyilkossági ügyben a magyar katonai ügyészség folytat nyomozást, és ennek része a korábbi tanúvallomásokon alapuló többi eset kivizsgálása is" - jelentette ki korábban Efraim Zuroff, a Wiesenthal-központ igazgatója.

Az ausztráliai Perth-ben élő Zentaira a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak rá a jeruzsálemi Wiesenthal-központ nácivadászai. Zentai a nyilvánosság előtt visszautasította a háborús bűnök vádját. A Wiesenthal-központ  azt szeretné, ha Zentait Magyarországon állítanák bíróság elé, hiszen - mint érvelnek - a háborús bűnt itt követték el, és itt élnek az 1944-ben meggyilkolt zsidó fiú, Balázs Péter hozzátartozói.

Zuroff szerint ha a Zentai-ügyet Magyarországon tárgyalják, a per jóval nagyobb figyelmet kap. Egy ausztráliai tárgyalást nehézzé tenne, hogy a tanúknak a távoli országban kellene személyesen megjelenniük - véli.

Az Utolsó Esély művelet keretében Magyarországról összesen hét bejelentést, nevet kaptak még élő háborús bűnösökre, közülük azonban csak a Zentai-ügyben indult nyomozás. Hárman már meghaltak, három esetben pedig "nem teljesen bizonyítható, hogy elkövették a bűntettet". Emiatt a Simon Wiesenthal-központ nem is adja ki a többi nevet.

Efraim Zuroff korábban felháborítónak nevezte, hogy az illetékes magyar hatóságok csak január végén kapták meg a Zentai-ügy papírjait, holott a Wiesenthal-központ már tavaly novemberben átadta a dokumentumokat a tel-avivi magyar nagykövetségnek, illetve az ausztráliai hatóságoknak.