Nemzetbiztonságilag sem aggályos a hvg.hu listája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A nemzetbiztonsági vizsgálat pár óra alatt lezárult, miután kiderült, cikkünkben nincs semmi olyan, ami az ország érdekeit veszélyeztetné.

Batiz András kormányszóvivő tegnap arról beszélt, hogy  Tóth András titkosszolgálati államtitkár utasítására vizsgálják a lista nemzetbiztonsági vonatkozásait. A Népszabadság értesülései szerint ez a vizsgálat pár óra alatt lezárult, mivel egyértelmű volt, hogy már megjelent információkból dolgoztak a HVG-sek.

A hvg.hu szerkesztőségét az ügyben nem keresték meg, nyilván erre nem volt szükség annak kiderítéséshez, hogy a listán szereplő neveket nem csak hogy korábban már publikálták, de a III/III. Csoportfőnöksége tiszti állományában szereplők akkori beosztását és rendfokozatát szolgálati vagy államtitokká nem minősítették, és arra utóbb sincs mód.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a szolgálatok vizsgálják azt a múlt héten az interneten közzétett listát is, melyen 219 állítólagos ügynök neve és más azonosítója szerepel. Feltételezések szerint ezt a névsort Németh Miklós volt kormányfő készíttette utódja, Antall József számára, bár az egyezés számos szakértő szerint csak részleges.