Elvonultak a gazdák a Parlament elől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a vasárnapi tárgyalások során tíz témakört vettek a demonstráló gazdák a földművelésügyi tárcával, hétfőn reggel ismét megpróbálnak egyezségre jutni. A tárca szerint megállapodás a hét közepére születhet. A rendőrség nem engedélyezte a Kossuth téri demonstráció folytatását, így a traktorok visszavonultak a Felvonulási térre.

A demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottai vasárnap ismét áttekintették maratoni hosszúságú tárgyalásukon azt a 10 témakört, amelybe a megoldandó kérdéseket sorolták. Németh Imre miniszter megfogalmazása szerint - ahogyan azt közölte a tárgyalások befejeztével, nem sokkal 22 óra 30
perc után - előbbre jutottak a megállapodás felé, de több vitás kérdés még mindig függőben maradt. Ezért hétfőn 9 órakor a szakértők három csoportban ismét megpróbálnak a vitás kérdésekben egyezségre jutni.

A szakértői tárgyalásokra a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kerül sor. A szakértői egyeztetés befejezésének függvényében ülnek össze a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői plenáris egyeztetésre. A megbeszélések időpontjául a miniszter hétfő délutánt tartotta a legvalószínűbbnek parlamenti elfoglaltsága miatt. Németh Imre szerint a tárgyaló felek a megállapodást leghamarabb a március 7-ével kezdődő hét közepére hozhatják tető alá.
 
Jakab István ugyancsak megerősítette, hogy a vasárnapi tárgyaláson valamennyi témát áttekintették a tárgyaló küldöttségek. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke szerint hétfőre azok a kérdéskörök maradtak a szakértői tárgyalásokra, amelyekben jelentősen eltér a két tárgyaló küldöttség véleménye egymástól. Ezek többek között a MAGOSZ elnöke szerint a következők: az intervenció, a pénzügy és a 2005-ös támogatások kérdésköre. Az érdekképviseleti vezető úgy vélte, hogy a demonstráló gazdák megbízottai bármikor aláírhatják a megállapodást, ha a vitás kérdésekben számukra kedvező válasz születik.

A vasárnapi plenáris egyeztetéseket egyébiránt mintegy félórás késéssel kezdték meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Egyes információk szerint a kormányfő szombati törökbálinti kijelentése okozta a csúszást, ami ellen a demonstráló gazdák megbízottai azzal tiltakoztak, hogy csak fél óra késéssel foglalták el helyüket a tárgyalóteremben. A kormányfő szombaton egy lakossági fórumon azt mondta: a tüntető gazdáknak világosan meg kell mondani, hogy a magyar kormány nem fog engedni. Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint a gazdák világos és egyértelmű üzenetet kaptak Gyurcsány Ferenctől, ezért látta úgy a Magosz elnöke, hogy vasárnap még valószínűleg nem jön létre a megállapodás. Az érdekképviseleti vezető hangsúlyozta: követeléseik törvényesek és jogszerűek. 

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a tárgyalás elején megjegyezte, hogy az a munkaanyag, amit a minisztérium szakértői áttanulmányoztak, hosszú tárgyalásokat sejtet, mivel több olyan pontot is újranyitottak a demonstráló gazdák képviselői, amelyben már megállapodtak az előző plenáris ülésen. Jakab István szerint a munkaanyagban érdemi változtatásokat nem tettek a gazdák megbízottjai, csupán pontosítottak néhány, számukra nem elég világos megfogalmazást.
 
Az agrárminiszter az egyeztetések szünetében arról tájékoztatott, hogy a hét végén is folyik a kifizető ügynökségen a munka, a kifizetések több mint 80 százalékát már teljesítették. Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára szerint a megegyezéshez a kritikus pontokon kellene átlendülni. Ezeket az államtitkár nem részletezte, de a korábbi megbeszéléseken az intervenciós kérdéseket és a költségvetést érintő ügyeket sorolták ide a tárgyaló felek. A tárgyalások ideje alatt országszerte folytatták félpályás útlezáró akcióikat a gazdák.

Németh Imre Gyurcsánnyal konzultált (Oldaltörés)

Németh Imre vasárnap délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a felállítandó vidékpolitikai kabinet feladatairól tanácskozott. A megbeszélésről az azon jelen lévő Pásztohy András, a tárca politikai államtitkára elmondta: a vidék ügyeit a jövőben komplex módon kívánja kezelni a kormány annak érdekében, hogy a vidéki emberek is megkapják ugyanazt az esélyt, mint a magyar társadalom más rétegei. Az agrárminiszter tájékoztatta a miniszterelnököt a jelenleg is folyó egyeztető tárgyalásokról, amelyet az FVM folytat a demonstráló gazdák képviselőivel. A miniszterelnök érdeklődésére, hogy van-e reális esély a megegyezésre, és mit szólna a többi érdekképviselet ehhez, Németh Imre közölte, hogy néhány pontban, mint például a forrás-átcsoportosítás vagy a területi degresszió, illetve az úgynevezett gazdasági életképességi határérték megállapítása, konzultációt kezdeményez a többi agrár érdekképviselettel, amely a jelenlegi tárgyaláson nem vesz részt. A konzultációt a miniszter várhatóan keddre hívja össze. A rövid tájékoztatót követően Németh Imre visszatért a tárgyalóasztalhoz, ahol a demonstráló gazdákkal folynak az egyeztetések.
 
Időközben a rendőrség elutasította a gazdáknak azt a kezdeményezését, hogy újabb traktorokat vonultassanak fel a Parlament XVII-es kapujánál lévő parkolóban hétfő estétől. Nem sokkal este fél kilenc előtt az utolsó traktor is elhagyta a Kossuth teret, abból a 200 erőgépből, amelyet korábban odavezényeltek a gazdák. Erről Hevesi István, a demonstrációs bizottság szóvivője tájékoztatta a tér kiürítését követően. A szóvivő közölte: a járművek rendőri felvezetéssel vonultak át a Felvonulási térre.

Bagi Béla, a  demonstrációs bizottság vezetője bejelentette, hogy újabb traktorkonvojok kívánnak Budapestre indulni és a március 16-ig bejelentett demonstráció időpontját minden budapesti helyszínen március 20-ig meghosszabbítják a tervek szerint.