Vízügyi főigazgatóság: elhúzódhat a belvizes időszak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az előrejelzések szerint március az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb lesz, ezért számítani kell a belvizek fennmaradására - közölte az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. A közlemény szerint a belvíz több mint 100 ezer hektárt önt majd el.

Jelenleg a főigazgatóság 41 szakaszon tart fenn belvíz-védekezési készültséget, az elöntött terület nagysága 82 ezer hektár.

A felmérés szerint az ország területének túlnyomó részén az előző havi 45 milliméter csapadékösszeg meghaladta a februári átlagos 29 millimétert. A havi csapadék jelentős része hó formájában hullott le: a síkvidékeken jellemzően 10-25 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki, a magasabb értékek az Alföld középső és délkeleti részén fordultak elő.

A február havi 3,1 fokos középhőmérséklet 3,9 Celsiussal volt alacsonyabb az átlagnál. A hó túlnyomó része február végéig elolvadt, szinte mindenhol 100 százalékig telítette a talaj legfelső rétegét, így jelentős belvíz képződött.

A közlemény szerint a belvizes időszak akkor is el fog húzódni, ha a március átlagosan csapadékos, vagy az átlagosnál csapadékszegényebb lesz. A talajok telítettségét és az emelkedő talajvízszintet tekintve nem zárható ki, hogy március végén, április elején egy második belvízhullám is kialakul.