Nem az orvos okozta a zsírleszívás után elhunyt nő halálát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem terheli mulasztás az orvost annak a 31 éves osztrák nőnek az ügyében, aki szépészeti műtét - zsírleszívás után - hunyt el a mosonmagyaróvári kórházban; az asszony "kockázati szövődmény" következtében halt meg.

Csuti-Kovács Kriszta főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a műtétet még január 4-én végezte egy nem helybéli orvos, aki erre az alkalomra kibérelte a műtőt. A zsírleszívás másnapján a páciens meghalt.

Az egészségügyi intézmény bejelentése alapján indult államigazgatási eljárásba igazságügyi orvos szakértőt is bevont a rendőrség. A szakértői vélemény alapján a halál közvetlen oka tüdőembólia, ami a beavatkozás ismert "kockázati szövődménye" - mondta a szóvivő.

Hozzátette: a vizsgálat megállapította, hogy a kezelés a szakma szabályai szerint történt, a műtét rendben lezajlott, az utókezelés során semmiféle jel nem utalt váratlanul bekövetkező szövődményre. Orvosi mulasztás nem történt, bűncselekmény, szakmai szabálysértés gyanúja nem merült fel, ezért a nyomozást a rendőrség befejezte.

A sajtóreferens kitért arra, hogy a vizsgálat kiterjedt a kezelés körülményeire. Ebből kiderült, hogy a magánpraxis keretében dolgozó orvosnak érvényes szerződése volt a kórházzal, s abban a műtéti feltételeket a kritériumoknak megfelelően rögzítették.

A dokumentumok alapján a vizsgálat azt is megállapította, hogy a műtét előtt a kezelő orvos németül tájékoztatta páciensét a lehetséges kockázatokról, szövődményekről.