Megállapodást vártak, de elhúzodhatnak az agrártárgyalások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan elhúzódnak a szerdai tárgyalások a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői között - közölte Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerdán. Korábban a tárgyalófelek azon reményüknek adtak hangot, hogy szerdán megállapodás születhet köztük.

Kétségtelen - jelezte Dékány András -, hogy sok pontban megállapodásra jutottak a tárgyalófelek, de a gabonaintervenció kérdésköre még mindig alaposabb egyeztetést kíván. A földművelésügyi tárca szóvivője szerint a nap eleji optimizmus helyett elhúzódó tárgyalásokra kell számítani, mert a kérdések alapos megvitatására van szükség, hogy a megszületendő megállapodás mindenki számára betartható legyen.
 
Nem sokkal korábban Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: elégedett azokkal az egyeztetésekkel, amelyek megkezdődtek és folynak, szerinte szerdán akár a megegyezés is létrejöhet. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szintén reményének adott hangot a tekintetben, hogy áttörés következhet be a szerdai tárgyalásokon. Az elnök közölte: egyeztettek a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) képviselőivel, mert voltak olyan kérdések, amelyben a készülő megállapodás érdekében ki kellett kérni véleményüket.

Klikk a többi képhez!
© Horváth Szabolcs
Az agrártárca és a demonstráló gazdák között csaknem kétórás késéssel, szerda délelőtt háromnegyed tizenegy tájban kezdődött meg az egyeztetés a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a plenáris tárgyaláson. Németh Imre az agrártárcánál folyó plenáris egyeztetés első szünetében azt közölte: több olyan pont van, amit a tárgyalóküldöttségek le tudtak zárni. 

A miniszter jelezte, hogy a demonstráló gazdák megbízottai újabb szakértői konzultációra kértek időt három-négy pont esetében, amihez a minisztériumi tárgyalóküldöttség is hozzájárult. Németh Imre a megbeszélések nyilvános szakaszában közölte: a közvetlen terület alapú támogatást mintegy 167 ezer gazdálkodó kapta meg a 208 ezerből. A gazdáknak kifizetett támogatás összege 39 milliárd 54 millió forintot tesz ki. A miniszter által közölt adatok alapján eddig 1,081 millió tonna gabona intervenciós felvásárlása történt meg, az EU által megfelelőnek minősített raktárkapacitás pedig elérte a 2,475 millió tonnát. 

Eközben szerdán az ország több megyéjében az eddigihez képest újabb helyszíneken vonultak traktorjaikkal az utakra. A demonstráló gazdák gépeikkel február 21. óta tartózkodnak a fővárosban. Az ország minden megyéjéből összesen mintegy ezer erőgép érkezett a Felvonulási térre, később mintegy 200 erőgépet a Parlament előtt állítottak le vasárnap estig. A gazdatüntetésen 15 gazdaszervezet vesz részt hivatalosan. A gazdák petícióban ismertették követeléseiket, ezekről február 23-án kezdték volna meg az egyeztetést a felek, de mivel a tárgyalások helyszínében nem tudtak megegyezni az érdemi tárgyalás csak február 24-én kezdődött meg. A gazdák petíciójukban egyebek között azt követelték, hogy a kormányzat fizesse ki elmaradt járandóságaikat.