Akut ínfájdalmakat okoz a számítógépes egér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egér bármennyire hasznos, megviselheti az embert - mármint a számítógépes "fajtájú". Az emberi szervezet, különösen a csontok és az inak számára az egérrel végzett állandó klikkelgetés komoly veszélyeket hordoz - állítják német orvosok.

Az éveken át végzett egysíkú munka komoly fájdalmakhoz és ennek következményeként munkaképtelenséghez is vezethet, ami miatt utcára kerülhet az ember. Dieter Gehmacher innsbrucki ortopédus szerint a számítógépes egér, bármennyire hasznos "jószág" is, egy új betegség elterjedéséért felelős. Mivel az egér használatakor az ember általában csak egy, vagy legfeljebb két ujját használja, fennáll a veszélye annak, hogy az érintett ujjak, illetve az azokban lévő csontok és inak nem tudják kipihenni magukat.

A szervezet megpróbál tiltakozni az állandó igénybevétel ellen és ezért kezdenek el fájni az ember ujjai, karja, válla. Később mindez kihathat a fejre és a gerincre is. Elvileg ín- vagy ínhüvelygyulladást bárki kaphat, aki rendszeresen a számítógép előtt ül és dolgozik vagy játszik. Különösen érinti ez a betegség például az építészeket, illetve az irodai munkát végzőket.

Az innsbrucki egyetemi klinika ortopédiai ambulanciáján jelenleg már átlagosan kétnaponta jelentkezik olyan beteg, akinek vannak akut ínfájdalmai, pedig sokan csak kinevetik és alábecsülik ezt a betegséget.

Mindazonáltal az "egérbetegségnek" is nevezett akut probléma ellen is lehet mit tenni. Így például az egérnek mindig egy szinten kell lennie a billentyűzettel, az egérpadnak pedig az elülső oldalán magasabbnak kell lennie, mint a többin. Amennyiben valakinek nagy fájdalmai vannak, már csak különleges mozgásterápia segít.