Fodor szerint elveszett az SZDSZ erkölcsi fölénye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elveszett az a Fidesszel szembeni erkölcsi fölény, melynek a 2002-es választási győzelem köszönhető - áll Fodor Gábor programjában, melyet az SZDSZ elnökjelöltje ma ismertet a nyilvánossággal.

A Népszava birtokába került dokumentum szerint Fodor úgy véli, nem szabad elfogadni, hogy sokan a parlamenti küszöb megszerzéséért versengő pártnak látják az SZDSZ-t. A szabad demokratáknak nyitniuk kell potenciálisan megszerezhető egymillió szavazójuk felé. Fodor szerint a liberális szavazók jelentős részének nehéz ma jó szívvel az SZDSZ-t választani, így egyik kiemelt feladatának a politika becsületének visszaszerzését tartja.

A politikus úgy véli, a párt kormányzati teljesítménye nem jobb, mint a szocialistáké, és nem is várható, hogy a liberális tárcák kedvező megítélése miatt javulnak majd a SZDSZ pozíciói. Újabb kormányzás esetén azonban nem szabadna visszariadni az átfogó reformok megvalósításától, a családtámogatási rendszer megváltoztatásától - derül ki a programból.

Fodor szerint ugyanakkor határozottabban kell képviselni és meg kell védeni a párt álláspontját olyan kérdésekben, mint a melegek jogai, a vatikáni megállapodás újratárgyalása és a kábítószer-fogyasztás dekriminalizálása.

A párt jelenlegi elnöke, Kuncze Gábor korábban úgy nyilatkozott, két kihívója, Kis Zoltán és Fodor Gábor sem gondolhatja komolyan, hogy elnyerhetik a posztot.