MDF: Gyurcsány vállalatvezetőként kormányoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Demokrata Fórum az Alkotmánybírósághoz fordult "a kormány ügyrendjének alkotmányellenessége miatt" - tudatta sajtóközleményben az ellenzéki párt. Batiz András kormányszóvivő válaszul közölte: állnak elébe az alkotmányossági próbának.

Az MDF a jogállami normákkal összeegyeztethetetlennek tartja, hogy a miniszterelnök a kormányülések között kormányrendelet saját hatáskörben történő kiadására kapott felhatalmazást - szögezték le a dokumentumban.

A Magyar Demokrata Fórum a jogalkotás hatályos és alkotmányos rendjébe való súlyos beavatkozásnak tartja a kormány lépését, ezért beadványában az alkotmánysértés megállapítását és az alkotmánysértő rendelkezések megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

A sajtóközlemény emlékeztet arra: a Gyurcsány-kormány 2004 októberében, hivatalba lépése után néhány nappal módosította a kormány ügyrendjéről szóló kormányhatározatot, felhatalmazást adva a miniszterelnöknek - a kormányülések közötti időtartamban - kormányrendelet kiadására.

"Kormányrendeletet kizárólag a kormány adhat ki, az alkotmány által meghatározott feladatkörében, törvény vagy törvényerejű rendelet felhatalmazása alapján" - olvasható az MDF közleményében.

Szerintük "ez a lépés is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc szerepet téveszt, amikor vállalatvezetőként igyekszik irányítani az országot". Magyarország miniszterelnöke - fűzték hozzá - úgy tűnik, túl sokáig dolgozott vállalatvezetőként, ahol kénye-kedve szerint hozhatott egyszemélyes döntéseket. Kormányfőként ezt nem teheti meg, hiszen ezzel megsérti az alkotmányt, megsérti a demokrácia iránt elkötelezett magyar választókat.

Az MDF szerint példátlan, hogy miniszterelnök ilyen felhatalmazással rendelkezzen, amely súlyosan veszélyezteti a jogállami normákat. A kormány által végrehajtott módosítás ellentétes az alkotmánnyal és a jogalkotásról szóló törvénnyel, sérti a jogbiztonság alkotmányos követelményét - áll a kisebbik ellenzéki párt közleményében.

Batiz András kormányszóvivő az ügy kapcsán azt közölte: a kabinet egy régi gyakorlatot szentesített jogilag tavaly októberben. Hangsúlyozta: az ügyrendről szóló kormányhatározat megváltoztatása nyomán a miniszterelnök a kormány előzetes felhatalmazásával és utólagos jóváhagyásával élhet rendeletalkotási jogával. Batiz András elmondta, hogy állnak az alkotmányossági próba elé.