1246 kilométer hosszon védekeznek az ár- és belvíz ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelenleg 1246 kilométer hosszon védekeznek a vízügyi szervezetek az ár- és belvíz ellen, ebből 126 kilométeren, a Körösök mentén a legmagasabb, harmadfokú készültségben - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy hétfőn Szolnokon.

Elsőfokú készültség további 907, míg másodfokú 212 kilométeren van érvényben. A belvíz elleni védekezés eddigi költsége már elérte a háromnegyed milliárd forintot, az árvízi készültségek fenntartása pedig 150 millió forintot igényelt - mondta újságíróknak Persányi Miklós. Felidézte: az idei télen igen nagy mennyiségű hó hullott a folyók vízgyűjtőin, ami a Duna esetében másfélszerese, a Tiszánál pedig háromszorosa a sokévi átlagnak.

A nagy hómennyiség önmagában a folyókon "nem feltétlenül jelent árvizet", de kisebb-nagyobb árhullámok levonulásával számolni kell - jegyezte meg, hozzáfűzve: az árhullám nagyságát az olvadási viszonyok befolyásolják majd alapvetően. Kedvező, hogy a folyók felső szakaszain a hétvégi lehűlés hatására már apadás kezdődött - mondta. Az országnak jól kiépült árvízvédelmi rendszere van, a 4200 kilométer hosszú állami fővédvonalon ugyan "mindig akadnak kritikus szakaszok", ezeket azonban jól tudják a vízügyi szakemberek és védelmükre különös figyelmet fordítanak - közölte Persányi Miklós.

Első fokú árvízvédelmi készültséget léptettet életbe hétfőn Esztergomnál az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte az Janák Emil központi védelemvezető. A Duna Komáromnál vasárnap este, Esztergomnál ma hajnalban lépte át az első fokú készültség szintjét. Komáromnál 530, Esztergomnál 515 centiméteres vízszintet észleltek - mondta a vízügyi szakember. Janák Emil hozzátette: a Dunán a Vágon levonuló árhullám hatása is jelentős, a folyó tetőzése Komáromnál hétfő éjszaka, míg Esztergomnál kedd hajnaltól várható, de mindkét esetben a másodfokú készültség szintje alatt.

Kismarosnál már a part menti házakat veszélyezteti a Duna, ezért az önkormányzat felhívással fordult a folyó közelében álló víkendházak tulajdonosaihoz, hogy haladéktalanul vigyék biztonságos helyre ingóságaikat - áll az önkormányzat közleményében.

A Kismaros-Verőce közötti Duna-szakasz egy részét nem védi gát, s itt mintegy 150 ház van kitéve a veszélynek, hogy elönti víz - mondta Berkes Róbertné, az önkormányzat műszaki megbízottja. A Duna helyenként már a kertekbe is belépett, ezért sürgető a feladat, hogy a tulajdonosok mentsék értékeiket. Hozzátette: az önkormányzat felkészült az árhullám fogadására. A 12-es út mentén az egy kilométeres kritikus szakaszon már hozzá is láttak a homokzsákok kihelyezéséhez, hogy a falu alacsonyabb szinten álló házait megóvják. Összesen hatezer homokzsák áll rendelkezésre, tíz köbméter homokot is előkészítettek, hogy szükség esetén beinduljon a nagyobb ütemű védekezési munka. Ehhez az 1800 lélekszámú nagyközségben önkéntesek százai állnak készenlétben. Van már árvízvédelmi gyakorlata a helybélieknek, hiszen legutóbb 2002-ben 400-an vettek részt a gát építésében és meg is óvták falujukat a Dunától. 

Polgár László, az Országos Vízügyi Beruházások Tanácsadó Kft. szakértője arról tájékoztatott, hogy a hétfő reggel Nagymarosnál végzett mérés szerint a Duna szintje hirtelen 25 centiméterrel emelkedett, azóta azonban lelassult a folyó duzzadása. A Duna az előrejelzés szerint kedden tetőzik majd a térségben, s várhatóan 545 centiméteren áll majd meg - fűzte hozzá a szakértő, hozzátéve: a folyó lassú apadása után két-három hét múlva egy újabb árhullám is érkezhet, amely nagyobb lesz a mostaninál.