Megduplázódtak a bírák munkaterhei a rendszerváltás óta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized alatt négyszeresére nőtt a bíróságokra érkezett ügyek száma, miközben a bíráké csak a kétszeresére, így átlagosan megduplázódott a bírák munkaterhe - mondta Lomnici Zoltán főbíró annak kapcsán, hogy a Fővárosi Bíróságon hétfőn összbírói értekezletet tartottak.

Az ügyszám országosan évi mintegy 300 ezerről csaknem 1,2 millióra növekedett 15 év alatt. Tavaly csak a Fővárosi Bírósághoz 348 ezer 204 ügy érkezett - közölte a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke. Hozzátette: ennek kapcsán felvetődik, hogy növelni kellene a bírák létszámát, de ez az elhelyezési gondok miatt nem lehetséges, ezért kerül újra és újra napirendre a kúria Kossuth téren álló egykori épületének igazságszolgáltatási célokra történő visszaadása.

A bírák elhelyezésének nehézségeire jellemző, hogy a fővárosban bérelt épületben ítélkezik többek között a munkaügyi bíróság, illetve az ítélőtábla polgári kollégiuma. A fővárosban  bírósági épületek bérlésére kifizetett díjak összege meghaladja az évi 300 millió forintot. 

Lomnici Zoltán elmondta: a Fővárosi Bíróság nehéz helyzetének javítása érdekében az OIT mellett bizottság jött létre, amely a bírák elhelyezésének, illetve az ítélkezési munka körülményeinek a javítását célozza. Egy másik munkacsoport pedig a hatáskörök lehetséges átrendezésének, illetve az indokolatlan pereskedés csökkentésének módját keresi. 

Gatter Lászlónak, a Fővárosi Bíróság elnökének az összbírói értekezletre készített tájékoztatója a bíróság ügyterheivel összefüggésben megállapítja, hogy "igen kritikus helyzetben van" a fővárosi polgári, gazdasági és büntető elsőfokú ítélkezés. Beszámolója szerint ezt a kedvezőtlen helyzetet az okozza, hogy a Fővárosi Bíróságra háruló elsőfokú ügyek kiemelkedően nehéz megítélésűek, nagy terjedelműek, és hosszas bizonyítási eljárást tesznek szükségessé.

A Fővárosi Bíróság elnöke szerint a fővárosi polgári és büntető elsőfokú ügyek tekintetében nem volt, és várhatóan nem is lesz lehetőség az ügyek hatékony és gyors feldolgozására a jelenlegi létszám mellett. "A jövőben is képviselem azt az álláspontot, hogy a Fővárosi Bíróság elsőfokú tanácsainak a létszámát emelni kell" - áll Gatter Lászlónak az összbírói értekezlet számára készített tájékoztatójában.