Megtiltaná a koldulást az MDF Budapest belvárosában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapest kiemelt övezeteiben fővárosi rendeletben tiltaná meg a koldulást az MDF-frakció, amely egyeztetést kezdeményez az önkormányzat másik négy képviselőcsoportjával - közölte Szőke László frakcióvezető.

Az igazságügy-minisztertől kapott levél alapján, amely "egy hónapig bolyongott a fővárosi hivatalban" önkormányzati rendeletben is megtiltható a koldulás, nem kell ehhez törvényt módosítani. Petrétei József igazságügy-miniszter hivatkozott egy múlt évi alkotmánybírósági határozatra, amely szerint nem alkotmányellenes a koldulás szabálysértéssé nyilvánítása és szankcionálása - mondta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: főleg nyáron már "túllépi a tolerálható mértéket a koldulás". Budapest esélyeit jelentősen rontaná az Európa Kulturális Fővárosa címért folyó pályázati versenyben, ha nem tiltják meg a koldulást a frekventált városrészekben.

Szőke László szerint a tiltással párhuzamosan fontos lenne az is, hogy szociális hálóval védjék a jelenleg koldulásból élő embereket. Úgy tudja, hogy a főpolgármesteri hivatal feltérképezte "ezeket az embereket". Így ha őket szociálisan támogatják, akkor nem lenne szükségük koldulásra - jegyezte meg.

A politikus követésre érdemes példaként említette a Kaposváron bevezetett koldulási tilalmat, amit a közigazgatási hivatal sem kifogásolt. Hasonló szabályozást hozott már Szeged és Pécs is - tette hozzá.