Az Alkotmánybírósághoz fordultak az egyházak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz a katolikus, a református és az evangélikus egyház szerdán a 2005. évi költségvetési törvény egyes pontjai miatt - közölte Veres András püspök.

A három egyház megítélése szerint a parlament által elfogadott költségvetési törvény több helyen sérti a Magyar Alkotmányt, és ezáltal hátrányos megkülönböztetés éri az egyházi fönntartású, közfeladatokat ellátó oktatási, szociális és egészségügyi intézményeket - olvasható a később közlemény formájában is kiadott beadványban, amelynek aláírói Seregély István érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konfencia elnöke, református részről Bölcskei Gusztáv püspök, zsinati elnök és evangélikus részről D. Szebik Imre elnök-püspök. Az aláírók kérik a 2005. évi költségvetésről szóló törvény azon pontjainak megsemmisítését, amelyek álláspontjuk szerint ellentétesek az Alkotmány 60. paragrafusával, 67. paragrafusának 2. bekezdésével és 70/A paragrafusával - írta a sajtóiroda.

Veres András elmondta, mivel a kormánynak nem áll szándékában módosítani a költségvetési törvényt, ezért az egyházaknak nem áll módjukban mást tenni, mint beadványt benyújtani az Alkotmánybírósághoz. 

Három országgyűlési képviselő ugyancsak szerdán jelentette be, hogy - szintén ezen a napon - Alkotmánybírósághoz fordul az egyházi intézmények ügyében. Semjén Zsolt és Salamon László fideszes, valamint Balsai István független képviselő álláspontja szerint a 2005. évi költségvetési törvény egyes rendelkezései sértik az 1997-ben kötött vatikáni szerződés bizonyos pontjait, és ezzel diszkriminálják az egyházi intézményeket. Semjén Zsolt a képviselőtársaival közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón közölte: az alkotmány kimondja, hogy nemzetközi, törvényben kihirdetett szerződéssel nem állhat ellentétben belső törvény, ezért kérik az Alkotmánybíróságot arra, hogy semmisítse meg az általuk kifogásolt rendelkezéseket.