Kiengedték az önfeljelentő marihuána-szívókat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Folk György (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Kihallgatásuk után elengedték azt a három Kendermag-aktivistát, akik szerda délelőtt önszántukból jelentkeztek a rendőrségen és bejelentették: kábítószert fogyasztottak.

Tekintse az önfeljelentőkről készült galériát!
© hvg.hu
A vallomástételt követően Juhász Péter, a Kendermag Egyesület az akcióban résztvevő egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta: „Velünk másképp bán-tak, mintha lebuktunk volna fogyasztással, vagy egy diszkórazzia során akadtunk volna a rendőrség horgára”. Esetükben nem történt házkuta-tás, mely a drogfogyasztáson kapott polgárok esetében rutincselekedete a rendőrségnek - tette hozzá. A délelőtti fűszívó „coming out”-ot követően a gyanúsítottakat átszállították a Gyorskocsi utcai fogdába, ahol vizeletvételre kötelezték őket. „Az eljárás rendkívül megalázó, fehér műanyag kávéspohárba kell a leletet leadni” - írta le Juhász a procedúrát.

Az önmagukat feladók a nyomozók kérdési közül csak többre megtagadták a válaszadást törvény adta jogaiknál fogva.

A Polgári Engedelmességi Mozgalom-nak nevezett akció a tervek szerint a májusban megrendezett Kendermag Majálisig folytatódik. A szervezők célja, hogy annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az elszaporodott rendőrségi drograzziákra melyekkel - véleményük szerint - a fogyasztókat zaklatják ahelyett, hogy a drogkereskedőkre fordítanák erőforrásaikat. A mozgalom arra biztatja azokat, akik valaha fogyasztottak illegális szereket, hogy vállalják fel és jelentsék a rendőrségen.