Tovább csúszhat a Rác fürdő rekonstrukciója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb fél évvel, 2007 júliusáig tolta ki a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottsága a Rác fürdő rekonstrukciójának határidejét.

Zsinka László alelnök azt mondta, hogy kedden délután többségi szavazással hozzájárultak a beruházásra létrehozott Rác Nosztalgia Kft.-vel 2002 nyarán kötött szerződés újabb módosításához is. Hozzátette, minderre azért volt szükség, hogy a kft. a 750 millió forintos állami támogatás előfeltételeként megköthesse a projekt megvalósításához, finanszírozásához szükséges szerződést a Magyar Fejlesztési Bankkal.

A MIÉP-es politikus közölte, hogy vele együtt Tirts Tamás (Fidesz) is a hozzájárulás ellen voksolt, míg Kupper András (Fidesz) a kormánypártiakkal támogatta azt.

Zsinka László hangsúlyozta: a bank által igényelt újabb garanciák, amelyeket részben helyszíni kiosztással ismertek meg, azt jelzik, hogy a pénzintézet nem bízik a kft.-ben. Ezért a Budapest Gyógyfürdői Rt. mint a kft. egyik tulajdonosa, kénytelen komolyabb garanciákat vállalni a hitelfelvételhez.

A frakcióvezető előnytelennek tartva ezt a szerződésmódosítást hangsúlyozta, egyértelmű, hogy felesleges volt a kft. létrehozása, ha mégis az rt.-nek kell jótállnia. Különösen aggályosnak tartja az rt. által nyújtandó garanciák közül azt, hogy a saját tőke - jegyzett tőke - arányát is a fővárosi cégnek kell biztosítania.

A politikus érdekesnek tartja, hogy a szerződésmódosítás semmit nem tartalmaz arról, hogy a kft. másik tulajdonosa mit vállal. A szerződésmódosítással a gyógyfürdő rt. vállalja azt is, hogy lemond az elővásárlási jogáról, ha a finanszírozási zavar következtében a bank vételi jogával élne.