Pillantás az Orbán család pénztárcájába

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Orbán család életében komoly szerepük lehet a tokaji befektetéseknek, hiszen a volt miniszterelnöknek és öt gyermeküket nevelő feleségének vagyonbevallásuk alapján Orbán Viktor képviselői fizetése és pártelnöki tiszteletdíja nyújt állandó havi jövedelmet.

Ez összesen 872 ezer forint, amiből adózás után legfeljebb mintegy 500 ezer forint körüli összeg maradhat - írja a Népszabadság. A házaspárnak 2,5 millió forint tartaléka van - ez 2002-ben tízmillió forint volt - az egyik pénzintézetnél.

Ugyanakkor törlesztik a 2002-ben felvett 20 millió forintos jelzáloghitelt, illetve Lévai Anikó vagyonnyilatkozata szerint azt az ötmillió forintos jelzáloghitelt is, amelyet tavaly decemberben vettek fel a felcsúti házépítésre. A törlesztőrészletek kifizetése után tehát a családfő jövedelméből alig marad valami, s bár kiegészítik ezt a gyermekek után járó támogatások, e kalkuláció alapján aligha nélkülözhetők az esetleges üzleti alapú jövedelmek.

A feleség, dr. Lévai Anikó nevén összesen 19 ingatlan van, ebből tizenhármat 2001 őszén vásárolt. Az ingatlanok többsége legelő, szántó és rét. A korábbi bevallásokban nem lelhető fel a 2002-ben vásárolt 197 négyzetméteres alcsúti kert, gazdasági épülettel.

Az Élet és Irodalom cikksorozatában említett Hegyalján - nevezetesen Sárazsadányban - 69 649 négyzetméteres szántó és szőlő 70/100-ad része Lévai Anikóé - egy vagyonnyilatkozati megjegyzés szerint a rajta található szőlőültetvény viszont nem az ő tulajdona. Szintén Sárazsadányban egy 2478 négyzetméteres belterületi ingatlant is birtokol a volt kormányfő felesége, továbbá három, öszszesen 33843 négyzetméternyi, külterületi szőlő van Orbán feleségének nevén.

Lévai Anikó ez év január 19-én megvált a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi Szolgáltató Kft.-ben meglévő 20, majd 25 százalékos, 10 millió 750 ezer forintos üzletrészétől. A vevő Kékessy Dezső, az Orbán-kormány volt párizsi nagykövete volt.