Gyurcsány: gyásznap lesz a pápa temetésének napja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A magyar kormány gyásznappá nyilvánítja II. János Pál pápa temetésének napját, április 8-át - jelentette be a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a parlamentben hétfőn.

Gyurcsány Ferenc a katolikus egyház vezetőjére emlékezve kezdeményezte, hogy az Országgyűlés határozatban emlékezzen meg II. János Pálról. "II. János Pál halálával a XX. század egyik legnagyobb humanistája távozott el közülünk, egy olyan ember, aki értette a szegénység, a nyomorúság, a kitaszítottság ezer hangon megszólaló nyelvét, aki képes volt lehajolni és megbocsátani" - hangsúlyozta beszédében a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint II. János Pál a katolikus egyház egyik legkarizmatikusabb, az egyház működésén és tevékenységén leginkább nyomot hagyó vezetője volt, olyan egyházfő, aki egyházának bátor képviselője, erkölcsi tanításainak állhatatos őrzője volt, aki megújította egyházának szervezetét, átalakította belső világát.

A pápa ugyanakkor nagy formátumú államférfi is volt, aki "a XX. század végének ellentmondásos konfliktusaiban, a diktatúrák és a demokráciák, a béke és a háború, a szeretet és a gyűlölet versengésében, a sokfajta igazság tobzódásában egyenes, mindenki számára érthető úton vezette államát és híveit" - mondta.

Kiemelte, hogy Karol Wojtyla Közép-Kelet Európa szülötte, aki végigélte ennek a régiónak változásait, aki tudta, hogy milyen összetett és bonyolult a lelke az itt élőknek, és hogy milyen

keservesen, de állhatatosan keresik a szabadság, az együttélés és a megértés közös útját Európa e tájának sokfajta népei. "Nekünk magyaroknak különös jelentősége volt a szentatya lengyel származásának. Kultúráink közelsége, a lengyel és a magyar nép hagyományos barátsága is szerepet játszott abban, hogy II. János Pál két látogatásra is megtisztelte hazánkat - mondta.

A miniszterelnök közölte: a magyarországi politikai változásokra is hatással volt, hogy több mint negyedszázada egy kommunista diktatúrában élő országból választottak pápát. "Tudjuk, hogy II. János Pál személyes tekintélyével is küzdött a kommunista diktatúrák ellen, a vértelen és békés rendszerváltoztatásáért" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Szili Katalin házelnök szintén rövid beszéddel emlékezett a szombat este elhunyt szentatyára. "Mi mást kívánhatnék, kérhetnék e szomorú pillanatban egy békét kereső, eltávozott nagy léleknek, mint ezt: Requiescat in pacem - Nyugodjék békében!" - mondta.

A képviselők egy perces néma felállással adóztak a pápa emlékének.

A katolikus egyházfő temetésének nemzeti gyásznappá nyilvánított napján katonai tiszteletadás mellett felvonják az Országháznál a Magyar Köztársaság nemzeti lobogóját, majd félárbocra engedik - mondta el a kormányszóvivő. Ahol lobogót használnak, azt félárbocra kell engedni, ahol nem, ott gyászlobogót kell kitűzni.

"Az iskolában vagy külön tanórán, vagy diákrendezvény keretében kell méltó módon megemlékezni II. János Pál pápa személyéről" - tette hozzá. A nemzeti gyásznap nem munkaszüneti nap, nincs tanítási szünet