"Totális" ellenőrzési akciót indít a BKV

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jegybevételeinek növekedését várja a BKV a csütörtökön kezdődő "totális" ellenőrzési akciójától, amelyet várhatóan az év végéig fenntartanak.

Az eddigi ellenőrzési rendszerüket kiegészítve előbb a 2-es metrón, majd a hónap második felétől a 3-ason, azt követően pedig a felszíni járműveken is folyamatos ellenőrzésekkel akadályozzák meg a jegy nélküli utazást járműveiken - mondta Bencze Ferencné, a cég jegy- és bérletellenőrzési szakszolgálatának vezetője.

Csütörtöktől a mintegy 400 jegyellenőr munkájának segítésére, testi épségük megóvására a metró biztonsági őrei is bekapcsolódnak az átfogó ellenőrzési akcióba. Már a metró bejáratainál mindenkit ellenőriznek. A jegyek és a bérletek ellenőrzése mellett valamilyen igazolvány felmutatását is igénylik majd azoktól a magyar és az EU-állampolgároktól, akik a 65 éven felülieknek járó ingyenes kedvezmény alapján kívánnak utazni.

A BKV-nak évi 39 milliárd forint körüli jegybevétele van. Becsléseik szerint 10-12 százaléknyi bliccelő miatt viszont évente több milliárd forint veszteségük származik. Azt remélik, hogy folyamatos ellenőrzéseikkel a legmegrögzöttebb bliccelőket is jegyvásárlásra kényszeríthetik. Szerinte a metróknál a blicceléseket eddig is jelentősen visszaszoríthatták volna, ha több mint egy évtizede nem bontják el az úgynevezett karos beléptető rendszert. Ilyen jellegű beléptetés jelenleg is sok helyen működik világszerte.

A BKV korábbi tájékoztatása szerint jórészt magántőkéből és hitelből chipkártyás jegyrendszert kívánnak bevezetni, amivel megszüntethetik a blicceléseket. A tendert már kiírták, s várhatóan rövidesen el is bírálják azt. Elsőként az év végén a kisföldalattin vezetnék be az összességében több tízmilliárd forintért megvalósuló rendszert, amit folyamatosan kiterjesztenének a többi járműtípusra is.