Romlottak Szili esélyei

Utolsó frissítés:

A kisebbségi kormányzás rémképével viaskodtak a szocialisták szombati, az államfőállítást elodázó elnökségi ülésükön, ezért mind valószínűtlenebbnek látszik Szili Katalin házelnök államfői ajánlása – szivárgott ki vezető szocialista körökből.

© Horváth Szabolcs
Akár még kisebbségi kormányzásra is kényszerülhet a szocialista párt, ha Szili mellett teszi le a garast – állítólag ez, a szabaddemokraták kategorikus elutasítását a parlamenti matematika nyelvére lefordító nézet döntött az időhúzásra játszó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javára szombaton. A szocialisták azonban tudják: szavazatokban mérhető veszteséget jelenthet a további halogathatás, főleg hogy Hiller István pártelnök korábbi elszánt kijelentése („előbb döntünk, utána tárgyalunk a szabaddemokratákkal”) sem teljesült.

Gyurcsány a színfalak mögött korábban azzal nyugtatta az SZDSZ-t, hogy több „általuk is megszavazható személy” közül kerül ki az államfőnek ajánlott jelölt, ám most mégis előbb a szabaddemokraták bólintására várnak. Az persze kizárt, hogy a Gombár Csabával előrukkoló szabaddemokrata javaslatot a szocialisták komolyan vegyék.

A miniszterelnöknek minden bizonnyal jól is jön a koalíciós partner makacskodása. Közismert, hogy a kormányfő megorrolt a házelnökre a kettős népszavazás kampányidőszakában tett „pártszerűtlen” megnyilatkozásai miatt. Az államfői imázsát kibeszéléseivel is már jó ideje tudatosan építő Szili Katalint így szíve szerint sem jutalmazná a legmagasabb közjogi méltósággal Gyurcsány Ferenc.

Az MSZP-s csúcsvezetés bizonytalansága abban is megmutatkozik, hogy Szili mellett (valójában vele szemben) mind több nevet dobtak be, ezek azonban sorra fönnakadtak már az előrostán. Így – a legutóbbi hírek szerint – véglegesen lekerült a napirendről az SZDSZ ellenállásán amúgy is elbukó Glatz Ferenc volt kultuszminiszter és Horn Gyula exkormányfő jelölése. Bihari Mihály alkotmányjogász pedig állítólag azért kandidálhat viszonylag szerény eséllyel, mert a jobboldal egy része támogatná őt.

Nem rózsásak Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter kilátásai sem. Az ő esélyét például az rontja, hogy Medgyessy Péter tavaly augusztusi lemondásakor keletkezett jogértelmezési vitában váratlanul Mádl Ferenc köztársasági elnök álláspontjára helyezkedett, és azzal, hogy Gyurcsány csak harmincnapos késéssel kaphatott kormányalakítási megbízást, kiváltotta az MSZP rosszallását. Hogy aztán – a miniszter állítása szerint – a bírósági reform befagyasztása miatt elkeseredett Bárándy sürgősen vegye a kalapját és távozzon a Gyurcsány-kormányból.

Titkos favoritként az elnökségi ülésen állítólag fölkerült a jelöltek közé Palánkai Tibor közgazdászprofesszor is, az – egyébként sokszor és joggal bírált – Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány vezetője, aki egykori maga is az állampártot erősítette, a Horn-kormány idején a MOL igazgatóságában tevékenykedett, jelenleg pedig a Magyar Fejlesztési Bank igazgatóságának tagja.

A kormányfő bizalmasai arra persze hiába várnak, hogy Szili bedobja a törölközőt, és önszántából visszalép. Azt az érvet pedig, hogy a koalíció fönntartásának érdekében (értsd: az SZDSZ akaratának meghajolva) kell ejteni – az e kérdésben a mezei párttagok elsöprő támogatását élvező – házelnököt, szintén nehéz lesz majd eladni az államfőállítást szentesítő pártkongresszus küldöttjeinek.

Szili a hírek szerint kemény harcra, a párttagság további gyúrására készül, és akár még az ő javára is fordulhat a kocka.

Mohai V. Lajos