Szerdán folytatódnak az egyeztetések az államfőjelölésről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szerdán folytatódnak a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között a köztársaságielnök-jelölésről - mondta Hiller István, az MSZP elnöke.

A pártelnök egy újságírói kérdésre elmondta: a szocialista párt tárgyalódelegációja szabad tárgyalási mandátumot kapott. Hiller azonban kiemelte, az MSZP hivatalos jelöltje Szili Katalin házelnök, ha lesz is lista, egy nevet biztosan lehet tudni rajta, Szili Katalinét.

Hiller szerint az MSZP delegációja rajta kívül Lendvai Ildikó frakcióvezetőből, valamint a választmány elnökének egyik helyetteséből áll majd. A pártelnök tudomása szerint Kuncze Gábor pártelnök is benne lesz az SZDSZ-delegációban, mert abban állapodtak meg, hogy elnöki szintű lesz az egyeztetés.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke egy kedd reggeli televíziós műsorban, megismételve pártja korábbi álláspontját, azt mondta: szeretnék, ha a szocialista pártnak több jelöltje lenne, s vezető pártpolitikus jelölését a szabad demokraták nem támogatják. Hiller István elmondta: nem tart a pártszakadás veszélyétől. A pártelnök egy kérdésre válaszolva Suchman Tamás, egy napilapban megjelent cikkére reagált. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, az MSZP országgyűlési képviselője szerint pártszakadáshoz vezethet a köztársaságielnök-jelölés.

Hiller Istvánt egy újság kedden megjelent, Vitányi Iván esetleges államfő-jelöltségére vonatkozó értesüléséről is megkérdezték. A pártelnök közölte: ő is hallott a jelölésről, de "több mint egy tucat személy kapott jelölést". Mint mondta, Vitányi Iván tekintélyes politikusa a pártnak, a szociáldemokrácia élő legendája. "Tárgyalásokat az ő nevéről nem folytattunk" - tette hozzá.