Kondor Katalin pert nyert a Ringier ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első fokon, nem jogerősen, pert nyert Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke a Magyar Hírlap korábbi kiadója, a Ringier Kft. ellen, amiért a lap tavaly február 27-én megjelent, "Kondor iratai az NBH-nál vannak" című írásában valótlan és hamis látszatot keltő tényállításokat közölt.

Varga Tamás, Kondor ügyvédjének közleménye szerint a Fővárosi Bíróság - a Ringier Kft. által sem vitatottan - megállapította, hogy az újság a cikk címével azt a hamis látszatot keltette, mintha Kondor Katalin személyére vonatkozóan "az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető, már ismert ún. 6-os karton és annak mágnesszalagra rögzített változatán, illetve Kondor Katalin által a Népszava ellen indított sajtó-helyreigazítási peres eljárásban az NBH által már megküldött dokumentumokon túlmenően, bármilyen más irat is lenne, holott tény, hogy semmilyen további irat nem volt az NBH-nál".

Mint írja, a bíróság ítéletében megállapította azt is, hogy "a Magyar Hírlap valótlanul állította, hogy Kondor Katalin 1974-től 1983-ig titkos megbízottként kapcsolatban állt volna a Budapesti Rendőr-főkapitányság III/II. főcsoportfőnökséggel".

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly május 18-án hozott jogerős ítéletet a Magyar Rádió Rt. elnöke által a Népszava ellen indított perben, s helyreigazításra kötelezte a lapot és annak online kiadását.

Kondor Katalin azt sérelmezte, hogy a Népszava nyomtatott és internetes oldalain 2003. szeptember 25-én és 27-én álláspontja szerint valótlan állításokat jelentetett meg róla, így például azt közölte, hogy a Magyar Rádió Rt. elnöke az állambiztonsági szervezet III/II-es alosztályának lett volna titkos megbízott munkatársa Vári fedőnéven.

A Népszava főszerkesztője, Németh Péter a jogerős ítélet meghozatalát követően bocsánatot kért Kondor Katalintól.