Ellentüntetők miatt nem adták fel magukat a füvezők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

A Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség ellenakciójára válaszul ma nem voltak újabb önfeljelentő fűszívók a Teve utcai rendőr főkapitányságon közölte a Kendermag Egyesület.

A Kendermag Egyesület - a korábbi hetektől eltérően - ezúttal nem hívták fel tagjaikat és szimpatizánsaikat arra, hogy jelentsék fel magukat, sőt, még a Budapesti Rendőr-főkapitányság Teve utcai épületéhez érkezőket is hazatessékelték a szervezők - mondta Juhász Péter, a Kendermag Egyesület elnök-helyettese. Mint mondta, azért beszélték le az önmagukat feljelenteni szándékozókat, hogy "ne az ellentüntetőkkel menjenek be". Szerinte nevetséges, hogy akciójukkal párhuzamosan az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a törvény betartása ellen tüntet, és nem az egyesület nem kíván nekik média-nyilvánosságot szervezni azzal, hogy együtt mutatkoznak. 

Juhász közölte: az eredeti tervek szerint a 63 éves Láng Júlia, a Szabad Európa Rádió egykori tudósítója is most szerdán jelentette volna fel magát, de az újságíró - hogy elkerülje a média érdeklődését - már kedden feladta magát rendszeres marihuána-fogyasztás miatt.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) néhány tagja a múlt hetihez hasonlóan ismét megjelent a Teve utcai épületnél, hogy az önfeljelentőket felszólítsák: jelentsék fel az általuk ismert kábítószer-kereskedőket is. Rétvári Bence, az MKDSZ és a KDNP ifjúsági társszervezetének elnöke azt mondta: továbbra is fenntartják, hogy a kábítószer-fogyasztók adják fel a dílereket is. Arra kérjük az egyesületet, ha úgy látja, veszélynek lesznek kitéve a tagjai, szimpatizánsai, ha a valódi bűnözőket, kereskedőket is feljelentik, akkor maga az egyesület gyűjtse össze az önfeljelentőktől a kereskedők elérhetőségeit, és zárt borítékban ő maga vigye be a rendőrségre - mondta Rétvári Bence.

Juhász Péter erre reagálva kijelentette: ha az önfeljelentők a dílerekről is információkat adnak, akkor "a maffiával mennek szembe". A Polgári Engedelmességi Mozgalom arra hívja fel a fogyasztókat és a dílereket, a lehető legnagyobb mértékben legyenek jogkövetők és vállalják, amit elkövettek. Amíg a fogyasztót gyanúsítottként hallgatják ki a rendőrségen, addig neki nem kell válaszolnia a kérdésekre és nincs igazmondási kötelezettsége sem. Ha viszont dekriminalizálják a fogyasztót, azaz tanúként jelenik meg a hatóság előtt, válaszolnia kell a kérdésekre, a törvény pedig bünteti a hamis tanúzást. Így lehetne felderíteni a kereskedőket - mondta Juhász Péter.