A MÁV újra áttekinti a motorvonat tender dokumentumait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A MÁV Rt. visszamenőlegesen újra áttekinti a motorvonat tender érintett dokumentumait, egyben kérte a Stadler AG Bussnang felelős vezetőit is, hogy vizsgálják meg a Peter Jeneltennek, a társaság kereskedelmi és marketing igazgatójának médiában megjelent kijelentése kapcsán felmerült körülményeket - közölte a MÁV Rt. Kommunikációs Igazgatósága.

A közlemény szerint a MÁV Rt. csütörtökön értesült arról, hogy a Stadler AG Bussnang kereskedelmi és marketing igazgatójának a sajtóban azt nyilatkozta, hogy a 30+30 villamos motorvonat beszerzése érdekében kiírt pályázat során a pénzügyi referencia elvárásának teljesítésére a pályázó Stadler Bussnang AG helyett az anyavállalat (Stadler Rail Bussnang AG) pénzügyi mérlegét nyújtották be.

Mint korábban megírtuk, a MÁV Rt. igazgatósága március 18-án döntött arról, hogy a Ganz Transelektro-Stadler nyerte a MÁV Rt. 2004-ben 30+30 villamos motorvonat szállítására és karbantartására kiírt kétfordulós pályázatát.

A MÁV Rt. tenderére az előminősítést követően négy pályázó, az Alstom, a Bombardier, a Siemens és a Ganz Transelektro-Stadler adott be ajánlatot. A 30 motorvonatra és további 30 vonatra vonatkozó opciót figyelembe véve az egy járműre jutó ár 4 millió 960 ezer euró, a  karbantartási költség 125 ezer euró évente járművenként, a  takarítási költség 10400 euró járművenként évente. 

A MÁV közbeszerzési tenderén vesztes Bombardier Transportation GmbH március 23-án jogorvoslati kérelmet terjesztett elő a Közbeszerzések Tanácsának Közbeszerzési Döntőbizottságához. A KDb március 25-én ideiglenes intézkedést hozott, amellyel a jogvita befejezéséig megtiltotta a MÁV Rt.-nek, hogy aláírja a Stadler-Ganz Transelektro svájci-magyar konzorciummal, a 30 plusz 30 motorvonat vásárlására vonatkozó szerződést.