Szili az MSZP köztársaságielnök-jelöltje

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szili Katalint választotta meg az MSZP kongresszusa a szocialisták köztársaságielnök-jelöltjének.

Hiller István és Szili Katalin
© Túry Gergely
Szili Katalin a voksok 57 százalékát szerezte meg. A párt választmánya által  szintén támogatott Glatz Ferenc a szavazatok 42 százalékát kapta. Szili Katalin 309, Glatz Ferenc 230 voksot kapott. 


A győztes megköszönve a kongresszus támogatását azt mondta: a munka igazán most kezdődik. "Abból, hogy ma én lehetek a Magyar Szocialista Párt első köztársaságielnök-jelöltje én arra következtetetek, hogy hisztek és bíztok bennem" - mondta meghatottan Szili.

A politikus elmondta: segíteni szeretné a pártot azon az úton, amit a következő időszakban meg kell tennie. Hozzátette: van még jó másfél hónap.

"Úgy érzem, hogy (...) új fejezet kezdődhet a koalíciós partnerrel, tőlünk különböző ellenzéki pártokkal, valamennyi párttal, és én annak a konszenzusos demokráciaelvárásnak kívánok megfelelni, ami miatt feltehetően ebbe a pozícióba emeltetek most" - fogalmazott a jelölt.

Szili Katalin azt mondta: kéri azokat is, akik szavazatukkal nem őt támogatták, hogy ezután támogassák.

Hiller István közölte: az MSZP korrekt, remek hangulatú, fegyelmezett és gyors kongresszuson döntött jelöltjének személyéről. "Arra kérem szabad demokrata barátainkat, támogassák Szili Katalin jelöltségét. Arra kérem koalíciós partnerünket, válasszunk együtt köztársasági elnököt" - fogalmazott Hiller István. (...) Azt szeretnénk, hogy minden párt, melynek frakciója van a
magyar Országgyűlésben, fogadja el jelöltünket" - tette hozzá Hiller.

Sok sikert kívánunk Szili Katalinnak - kommentálta a választás eredményét Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke. "Az SZDSZ hozott egy döntést, és ehhez a döntéséhez tartja magát" - mondta arra a kérdésre, hogy Szili Katalint megszavazzák-e a júniusi választáson.

A két kormánypárt között folytatott szerdai egyeztetésen Kuncze Gábor bejelentette, az MSZP négyfős jelöltlistájáról, amelyen Szili Katalin mellett, Glatz Ferenc, Horn Gyula és Bárándy Péter szerepelt, az akadémikust és a volt igazságügyi minisztert támogatták.