ÁSZ: a törpepártok nem törvényesen működnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem érvényesültek a működés törvényességi kritériumai az állami támogatásban nem részesült, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által ellenőrzött 19 párt többségében.

Az elmúlt 15 évben Magyarországon 238 pártot jegyeztek be a bíróságok, közülük 2004-ig 128 megszűnt, ugyanakkor a működőnek tekinthető 110 pártból csupán 7 kapott rendszeres költségvetési támogatást – állapítja meg a jelentés.

Az ÁSZ most befejeződött ellenőrzéséről Lóránt Zoltán főigazgató beszélt. A költségvetési támogatásból nem részesült pártok közül 19-et tudott ellenőrizni az ÁSZ, amelyek 2001 és 2004 közötti gazdálkodási tevékenységében jellemzően nem érvényesültek a működés törvényességi kritériumai.

Lóránt Zoltán elmondta: a párttörvényben előírt éves beszámolási, közzétételi kötelezettségeket a vizsgált pártok kétharmada rendszeresen elmulasztotta. Ennek következtében a számviteli adatok szerint 2001 és 2003 között nyilvánosságra nem hozott bevételek aránya 25 százalékról 80 százalékra, a kiadásoknál 26 százalékról 86 százalékra emelkedett.

A jelentés szerint a beszámoláshoz szükséges számviteli szabályozással csak a KDNP, az MDNP és a Magyar Nőpárt rendelkezett. A többi 16 párt a szabályozási mulasztással megsértette a számviteli törvény előírásait.