Kulcsár Anita lett 2004 legjobb női kézilabdázója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Kulcsár Anita, a január 19-én autóbalesetben elhunyt beállós lett a 2004-es esztendő legjobb női kézilabdázója a nemzetközi szövetség (IHF) és World Handball Magazin (WHM) szaklap által szervezett szurkolói szavazáson.

Kulcsár Anita, aki férjével Sukorón élt, autójával januárban Dunaújvárosba indult edzésre, amikor kocsija Velence közelében megcsúszott az úton, egy fának ütközött és kigyulladt. Egy teherautósofőr a vezetőt kihúzta az autóból, de a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

"A magyar kézilabda sport elveszítette egy csodálatos játékosát, Kulcsár Anitát. Tehetetlenek vagyunk, és csak siratjuk Őt!" - állt akkor a Magyar Kézilabda Szövetség közleményében.

© Magyar Olim-
piai Bizottság
Kulcsár Anita 1976. október 2-án született Szerencsen. Szülei mindketten testnevelő tanárok voltak, így már kiskora óta sportolt: kezdetben tornázott, majd atletizált. A kézilabdával az édesanyja által irányított kézilabdaedzéseken szeretett bele. A profi sportolók közé 1995-ben került: hároméves szerződést írt alá a Győri ETO-hoz. Pár héttel a huszadik születésnapja előtt meghívást kapott a felnőtt válogatottba; ettől kezdve állandó kerettag lett. Az ETO-val kétszer volt bajnoki ezüstérmes, kétszer bajnoki bronzérmes, 1999-ben csapatával az EHF-kupa döntőjéig menetelt.

A válogatottal 1998-ban Eb-bronzérmet szerzett, a 2000-es olimpián ezüstérmet, majd decemberben az Európa-bajnokságon aranyérmet nyert. 2003-ben tagja volt az ezüstérmes világbajnoki csapatnak, 2004-ben pedig az olimpiai ötödik, Eb-n harmadik helyezett gárdának.