Juhász: a BM átutalta a gyorssegélyt Mátrakeresztesnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Belügyminisztérium már csütörtökön átutalta a miniszterelnök által bejelentett 35 millió forintos gyorssegélyt, amely péntek délelőtt óta a mátrakeresztesi önkormányzat számára hozzáférhetővé és felhasználhatóvá vált - közölte Juhász Gábor, a belügyi tárca politikai államtitkára.

Hozzátette: a százmillió forintos, tíz évre szóló kamatmentes kölcsön folyósításához szükséges rendelet még készülőben van, de a hitelkeret a szándékok szerint a jövő héttől hozzáférhetővé válik az érintettek számára.

Juhász Gábor azt mondta, hogy folyamatban vannak a Mátrában lezúdult nagymennyiségű csapadék okozta károkkal összefüggő helyreállítási munkálatok, a hordalék elszállítása, a patakmeder és a vízelvezetők tisztítása. A konkrét kárfelmérések jövő keddig befejeződnek, hogy a kormány szerdai ülésén a szükséges döntések megszülethessenek.

Az államtitkár elmondása szerint az elektromosáram-ellátás Mátrakeresztesen kedd óta stabil, a Pannon GSM ideiglenes átjátszó berendezést telepített, és a Hungarotel egy-egy nyilvános telefonkészüléket szerelt fel a település központjában.

A lakosság vagyonát a rendőrség megerősített jelenléttel, éjszaka a polgárőrséggel közösen védi a "hívatlan gyűjtögetők ellen".

Juhász Gábor szólt arról is, hogy a szemét begyűjtését és elszállítását speciális eszközökkel végzik, a település felső részén a helyreállított vízvezeték-rendszeren megkezdték a vízellátást, a többi részen tartálykocsikból biztosítják az egészséges ivóvizet a lakosság számára.

Hozzáfűzte: előreláthatólag hétfőre készülnek el azok a vizsgálatok a közegészségügyi intézet kémiai laboratóriumában, amelyek a bakteriális fertőzéssel érintett, azóta tisztított vízből vett mintákon folynak, de az előzetes minták kedvező, negatív eredményt mutattak.

Juhász Gábor elmondta: a földművelésügyi minisztériumnak a kormány szerdai ülése előtt kell elkészülnie annak vizsgálatával, hogy az okozott károk összefüggésben vannak-e az esetleges tarvágásokkal. Az adatok ismeretében dönt majd a kabinet esetleges új vizsgálat, vagy eljárás megindításáról.