Kuncze egyeztetne az államfőjelöltről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Még ma egyeztetést kezdeményez a köztársaságielnök-jelölésről a többi frakcióvezetővel Kuncze Gábor.

"Nem lenne helyes" - jelentette ki a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában az MDF múlt heti kezdeményezésére reagálva. A kisebbik ellenzéki párt azt javasolt, hogy csak három párt, mint fogalmaztak, a "rendszerváltó" pártok egyeztessenek az államfő-jelölésről.

A politikus szerint "ha az a cél, hogy keressünk olyan elnökjelöltet, aki minél nagyobb támogatottságot élvez, akkor erről a négy pártnak kell tárgyalnia".

"Mi ezt elfogadjuk, de csak akkor, ha négy párt tárgyal egymással, és én ezt fogom ma kezdeményezni a frakcióvezetőknél" – mondta Kuncze Gábor, aki az interjúban kijelentette, "Szili Katalinnal nem foglalkozunk, ezt a vitát az MSZP-vel mi lezártnak tekintjük".

Kérdésre válaszolva az SZDSZ elnöke, frakcióvezetője azt is közölte, hogy a négypárti egyeztetésről szóló kezdeményezéséről még nem egyeztetett a szocialista párttal.

Az egyik újságíró felvetette, mit tennének az SZDSZ-képviselők, ha most kellene szavazni a parlamentben, s az MSZP egyetlen jelöltként Szili Katalin házelnököt terjesztené elő.

"A jelenlegi helyzetben, ha egy jelölt van, és mi őt nem támogatjuk, akkor felvesszük a szavazólapot, és mondjuk például esetleg nemmel szavazunk, de, mondom, erről még nincsenek döntések, mert hogy nem ismerjük még az összes körülményt. Ha valaki úgy dönt, hogy megszavazza Szili Katalint, lelke rajta" - fogalmazott Kuncze Gábor, akinek feltették a kérdést, mit szól ahhoz, hogy Mécs Imre, Wekler Ferenc és Béky Gabriella szabad demokrata képviselők nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy megszavazzák az MSZP-jelöltet.

A Szili Katalin XVI. Benedek pápához írt levelével kapcsolatban az újságírók feltették a kérdést, mit szól Kuncze Gábor a házelnök azon megfogalmazásaihoz, hogy a pápát szentatyának nevezte, s gyermeki szeretetéről biztosította a katolikus egyházfőt.

"A házelnök kétségkívül, amikor megnyilatkozik akkor, a Ház egészét képviseli, és ilyen értelemben mondjuk megfontoltabban kellene bánnia a szavakkal; természetesen a saját nevében azt ír, amit akar" – mondta az SZDSZ elnöke, aki azt is hangsúlyozta, hogy csak általánosságban beszél a kérdésről.