Rádióelnökről dönt a kuratórium

Utolsó frissítés:

Még számos akadályt kell venniük a pártoknak, amíg sikerül megállapodniuk Kondor Katalin utódjának személyében, de a jelek szerint egyik pártnak sem érdeke, hogy a jelölési folyamat sokáig elhúzódjon. A rádióelnök mandátuma augusztus 1.-én jár le.

Kondor Katalin
Hétfőn a rádió nyolctagú kuratóriumi elnöksége - Gellért Kis Gábor elnök,(MSZP), Szadai Károly elnökhelyettes (Fidesz), Agárdi Péter, Novák Gergely (MSZP), Hankiss Ágnes, Trombitás Zoltán (Fidesz), Frisch Oszkár (MDF), Szente Péter (SZDSZ) -meghallgatta az öt elfogadott pályázat íróját. Czeglédi Réka a BBC londoni központjában dolgozó váláságmenedzser,  Láng Balázs,  a BBC magyar adásának  korábbi munkatársa, Fodor János műsorvezető, Such György újságíró, Szayly József, a Petőfi adó főszerkesztő-helyettese részletesen tájékoztatta az elnökséget, milyen intézkedéseket hozna, ha megnyerné a pályázatot

Ha az elnökség kétharmada (nyolcból hatan) egyetértésre jutnak a jelölt személyében, 30 napon belül összeülhet a 21 társadalmi szervezet képviselőivel kiegészített nagykuratórium. (Képviselteti magát itt egyebek között a Történelmi Egyházak, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, az Első Magyar Vidéki Nőegylet, a Művészetbarátok Egyesülete, és a Magyar Írók Egyesülete is). Itt is kétharmados jóváhagyásra van szükség, hogy megválasszák az új elnököt. Ha az elnökség megállapodik, de a kuratórium képtelen a szükséges szavazatot összeadni, vagy már az elnökségi szavazáson zátonyra fut az elnökjelölés, a kuratórium új pályázatot ír ki, vagy ha ez sem megy, megbízatása automatikusan megszűnik, és feloszlatja önmagát.

Ha nem lesz új elnök Kondor Katalin megbízatásának augusztus 1-i lejártáig, akkor automatikusan Hollós János elnökhelyettes veszi át a közrádió irányítását. Ezt – kiszivárgott értesülések szerint - az MSZP semmiképpen nem akarja. A Fidesz viszont állítólag tart attól, hogy bekövetkezik a Heti Válaszban felvázolt forgatókönyv: eszerint az MSZP a kuratóriumban összefog az MDF-fel, mint ahogy az korábban az MTV közalapítványnál történt, és fidesztelenítve” a kuratórium elnökségét, behozza saját jelöltjét.

Mindez növeli annak esélyét, hogy már az első körben megállapodik a két nagy

párt. Such Györgynek a jelölésre jó esélyei vannak. Annak idején alapító tagja volt az SZDSZ-nek. A Fidesznek, annak liberális korszakában, 1991 és 1994 között tanácsadója volt, más politikai tisztséget nem töltött be. Dolgozott a Magyar Narancsnál; a Magyar Hírlapnál főszerkesztő-helyettes, az Infórádiónál programigazgató volt. Köztévé-alelnökként jártasságra tett szert a közszolgálatban is. 1999-ben amerikai állami ösztöndíjjal az Egyesült Államok médiasajátosságait tanulmányozta. Jelenleg média-tanácsadó cégét vezeti.

A hvg.hu kérdésére Agárdi Péter elmondta: szeretnének a Fidesszel egyezségre jutni a rádióelnök személyét illetően. Szadai Károly ezt nem cáfolta, hozzátéve, ésszerű döntésnek tartaná, ha valaki már az első fordulóban elnyerné a posztot. Egy név nélkül nyilatkozó kurátor attól tart, ha nem sikerül az elnökállítás, meghiúsulhat a közrádió régóta esedékes átalakítása. Agárdi szerint a műsorszerkesztés kiigazításra szorul. A politikailag korrekt tájékoztatás és a versenyképesség kívánalom, mivel elodázhatatlanok a modernizációs változások; a következő elnök alatt kezdődhet el a rendszeres digitális sugárzás, és a közreműködésével indulhatnak meg az új rádiószékházhoz kapcsolódó beruházások. Agárdi olyan személyt szeretne látni a közszolgálati rádió élén, akinek szakmai hozzáértése megkérdőjelezhetetlen, és meg lenne benne az eltökéltség, hogy a változásokat maradéktalanul véghezvigye.


-i -r