Független indítvány az Orbán-bizottság létrehozására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tételes, átfogó és visszamenőleges privatizációs vizsgálatra tett javaslatot Ékes József független képviselő az Országgyűlésben az Orbán család állami forrásból történő gazdagodása, különös tekintettel a szőlőbirtokokra nevű vizsgálóbizottságról szóló országgyűlési határozati javaslat részletes vitájában.

A legsúlyosabb vagyoni tételeket a privatizáció során játszották át, a törvényi kiskapuk kihasználásával - mondta Ékes József. Feltette a kérdést, hogyan vált lehetségessé, hogy azok a személyek, akiknek valamelyik politikai pártban beosztásuk volt, hirtelen milliárdokra tudtak szert tenni. A független képviselő elmondta: a kijelölt földművelésügyi miniszter 1990-ben még az egyik termelőszövetkezet alkalmazottja volt, 1994-ben már tíz százalékos tulajdonnal rendelkezett a szövetkezetben.

A patkó melyik oldalán ülnek a milliárdosok? - kérdezte, hozzátéve, hogy a vizsgálatokat ott kellene kezdeni. Kovács Tibor (MSZP) kijelentette: azok a privatizációk, amelyekre Ékes József utalt, az MDF-kormány idején zajlottak le. Ékes szerint ha fenntartásai vannak a képviselőnek, akkor tegye meg a megfelelő lépéseket. Mint mondta, támogatják a határozati javaslathoz Csiha Judit (MSZP) és Avarkeszi Dezső (MSZP) által benyújtott módosító indítványokat, amelyek többek között a független képviselők részvételét is lehetővé teszik a bizottságban.

Répássy Róbert (Fidesz) azt mondta: a módosító indítványok között van egy, amely több mint árulkodó, ugyanis Csiha Judit arra tesz javaslatot, hogy a vizsgálóbizottság rövidített elnevezéséből maradjon el a jogszerű szó. A Fideszes honatya szerint nyilván azért módosítják, mert tisztában vannak azzal az MSZP-s képviselők is, hogy teljesen jogszerűen gazdagodott az Orbán család. Kovács Tibor elmondta: Csiha Judit azért nyújtotta be a módosító indítványt, mert az eddigi gyakorlat szerint a vizsgálóbizottságoknak nem volt rövidített neve, és ezt javasolta elhagyni.