Enyhítették a rendőrgyilkos Engel büntetését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Fővárosi Ítélőtábla enyhítette szerdán hozott jogerős döntésével a korábban tényleges életfogytiglanra ítélt rendőrgyilkos Engel Zoltán büntetését, aki így, legkorábban 33 év után, feltételesen szabadon bocsátható.

A vád szerint a korábban már többször is büntetett férfi 2003. május 13-án hajnalban egy fővárosi villa kirablására készült, de a rendőrök leleplezték. Engel Zoltán előbb megadást színlelt, majd hirtelen lőni kezdett hangtompítós pisztolyával a rendőrökre. Ekkor érte halálos lövés Borsos József 39 éves századost, aki egy 15 és egy 11 éves fiúgyermeket hagyott maga után. A tűzharcban Engel Zoltán is súlyosan megsebesült.

A Fővárosi Bíróság 2004. július 7-én kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében Engel Zoltán cselekményét háromszorosan minősülő, aljas indokból, hivatalos személy sérelmére, több emberen elkövetett emberölés kísérletének értékelte, továbbá kimondta bűnösségét lőfegyverrel visszaélés, kétrendbeli közokirat-hamisítás és magánlaksértés miatt is.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett ítéletében megváltoztatta a Fővárosi bíróság első fokú ítéletét. Kimondta: az első fokon eljáró hatóság az élet elleni cselekmény megnevezésekor tévedett, a helyes minősítés: aljas indokból, hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, több emberen elkövetett emberölés kísérlete. 

A bíróság ítéletében kimondta: az elsőfokú bíróság eljárási szabálysértést nem követett el a nyilvánosság kizárásával és a jegyzőkönyvvezetéssel kapcsolatban, és az ügyfelderítési kötelezettségének is eleget tett, kellőképpen felderítette az ügyet, és minden körülményt, ami a vádlotti cselekvés szempontjából relevanciával bír. Az elsőfokú bíróság a történeti tényállást részletesen és hűen állapította meg. A bíróság nem fogadta el azt a vádlotti védekezést sem, hogy nem volt jogszerű a rendőri intézkedés.  

Engel Zoltán az ítélethirdetés után újságíróknak elmondta: további jogi lépéseket fontolgat, például perújrafelvételt. "Nem gondolom, hogy kegyelmi kérvényt nyújtanék be, belátható időn belül semmiképpen" - tette hozzá.