Összefoglaló is készült Kulcsár telefonbeszélgetéseiből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzetbiztonsági Szolgálatnál tartalmi összefoglaló készült Kulcsár Attila lehallgatott telefonbeszélgetéseiről, melyet Demeter Ervin (Fidesz), az Orbán-kormány volt titokminisztere is megismerhet, ha azt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága megszavazza - közölte egy kereskedelmi rádió műsorában szerdán este a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár.

Tóth András a Klubrádió műsorában hozzáfűzte, hogy a Nemzetbiztonsági Szolgálattól kapott kimutatás szerint a rendőrség 515 lehallgatott beszélgetést kért és kapott meg, az ügyészség pedig 27-et, tehát - mint fogalmazott - a szolgálat teljesítette feladatát.

A műsorban Demeter Ervin fideszes képviselő emlékeztetett, hogy az azóta megszűnt parlamenti vizsgálóbizottság nem tudta elvégezni munkáját, azaz nem tudta feltárni Kulcsár Attila, több milliárdos sikkasztással vádolt exbróker, politikai kapcsolatait. Az eljárás befejezése előtti iratmegsemmisítés szerinte azért történt, mert a jegyzőkönyvekben olyan mondatok, információk lehettek, amelyek "terhelőek Gyurcsány Ferencre".

"Az egész ügy nem más, mint politikai hecckampány. A dolog megint Gyurcsány Ferencre van kihegyezve, mintha közel lett volna a K & H ügyhöz" - válaszolta Tóth András, majd feltette a kérdést, miért kellett volna egy főosztályvezetői szintű döntésről tájékoztatni a miniszterelnököt.

Az NBH gyakorlatáról Tóth András elmondta, a lehallgatások hanganyagát 30 napon belül automatikusan törlik, ha nem kéri az a szerv, amely megrendelte. A beszélgetésről készült leiratokat éppen azért őrizték meg, mert Demeter Ervin és Répássy Róbert fideszes képviselő beperelte az NBH-t. Tóth András emlékeztetett rá, hogy a keresetet a bíróság másodfokon is elutasította, ezért nem volt ok a jegyzőkönyvek további őrzésére. Elmondta azt is, hogy az eljárásról az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke, Kövér László (Fidesz) is úgy fogalmazott, hogy az "szakmailag rendben lévő volt".

A politikai államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a megsemmisített leiratokról tartalmi összefoglaló készült, mely megtalálható az NBH archívumában, majd a műsorvezető kérdésére elmondta azt is, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén maga fogja kezdeményezni, hogy Demeter Ervin megismerhesse az összefoglalókat.