Lemondatnák Tóth Andrást a jegyzőkönyv-megsemmisítések miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Kulcsár-jegyzőkönyvek megsemmisítése miatt távozásra szólította fel szerdán Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkárt a Fidesz két politikusa. Az MSZP szerint annak nem kell távoznia, aki a törvények szerint járt el.

Demeter Ervin és Répássy Róbert szerdai sajtótájékoztatójukon választ kértek a miniszterelnöktől arra a kérdésre, hogy tudott-e a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit tartalmazó lehallgatási jegyzőkönyvek megsemmisítéséről. Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere hangsúlyozta: az iratokat Tóth András tudtával semmisítették meg és ez tovább erősíti azt a gyanút, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvekben olyan mondatok, információk lehettek, amelyek "terhelőek Gyurcsány Ferencre és kormányára". "Ezek után Tóth Andrásnak (...) távoznia kell beosztásából, nem maradhat a helyén" - mondta a politikus.

Ha a kormányfő nem ért egyet Tóth András eljárásával, akkor leváltja az államtitkárt, ha viszont Tóth a helyén marad, akkor Gyurcsány Ferenc azonosul ezzel az eljárással és "cinkossá válik az irateltakarításban" - fogalmazott Demeter Ervin. Répássy Róbert szerint az MSZP a K & H ügyben a rendőrséget és a titkosszolgálatokat takarítóbrigádként használja. Erre példaként említette a lehallgatási jegyzőkönyvek megsemmisítését, illetve azt, hogy a rendőrség Kulcsár Attila, Schőntal Henrik vagy El Abed Hasszán esetében is tudta, hogy külföldre akarnak távozni, mégsem akadályozta meg őket ebben.

Tóth Károly, az MSZP országgyűlési képviselője válaszában úgy folagmazott: a nemzetbiztonsági szolgálatok a fennálló jogszabályok szerint jártak el. "Nem hiszem, hogy azért bárkinek távozni kell, mert betartja a szabályokat" - fűzte hozzá. A képviselő közölte: azt kellene megvizsgálni, hogy ebben az ügyben ki tart fent sokszorosító üzemet. A politikus szerint ugyanis az nem normális, hogy kihallgatási jegyzőkönyvek, tanúvallomások jelennek meg a sajtóban, amelyek az ügyészség szerint is veszélyeztetik a nyomozást, a szervezet mégsem tesz ez ellen semmit.