Tizennégy pont a szakképzés átalakításáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bevezetnék a munkavállalói képzési kártyát, kiemelten támogatnák a hiányszakmák oktatását, és mintegy felére csökkenne az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák száma. A kormány nyilvánosságra hozta szakképzési koncepcióját.

Mindezeket tartalmazza az a  tizennégy pont, amelyet a kormány a szakképzés színvonalának emeléséért fogalmazott meg. A változtatásokat az oktatási miniszter és a miniszterelnöki megbízott ismertetették hétfőn Budapesten.

Az ellenzék támogatja
Az MSZP mellett a Fidesz és az MDF is támogatja a kormány szakképzés átalakítására vonatkozó elképzeléseit, ugyanakkor az ellenzéki pártok kifogásaikat is megfogalmaztá. Pokorni Zoltán (Fidesz) közölte: pártja egyetért azzal, hogy Magyarországon a szakképzésben jelentős változásra van szükség. Hozzátette: a miniszterelnök számos olyan elképzelést vázolt fel, ami helyes. Az ellenzéki politikus ugyanakkor elmondta: az elmúlt egy évben 20 százalékkal nőtt a munkanélküliség, és minden ötödik pályakezdő fiatal munkanélküli. Mint mondta, nehezen érthető, hogy mégis olyan költségvetést szavaztak meg, amely megszüntette azt a lehetőséget, hogy a második szakma megszerzése 24 éves korig ingyenes legyen, most pedig újra alkalmazzák. A képviselő a képzési kártyával kapcsolatban közölte: egy embernek bizonyára jó lesz a kártya, aki nyomtatja. "Fölírom egy borítékba önnek, várhatóan melyik nyomda és ki fogja elnyerni ezt a nyomtatást" - fogalmazott.
A munkavállalói képzési kártya adna számot a képzés során megszerzett tudásról.  Bevezetése az Europass-rendszerhez kap-csolódva történne meg - mondta Magyar Bálint szakminiszter. A kormányszóvivői tájékoztatón Magyar elmondta, hogy a 100 lépés program keretében 2006-ig átalakítanák az Országos Képzési Jegyzéket, és a jelenleg elaprózott rendszerrel szakítva, a szakmák számát 800-ról 400-re redukálnák.

A munkaerőpiac által igényelt szakmák oktatására kiegészítő pénzeket normatívát biztosítanának a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprészéből. Jövő évtől minden szakisko-lában előkészítő képzést indítanának azon fiatalok számára, akik nem tudták megsze-rezni az alapfokú iskolai végzettséget. Ennek megszerzését követően, a normál szakisko-lában,  teljes értékű szakképzettséghez juthatnának a diákok.

Az Útravaló ösztöndíjprogram keretében kétezer fiatal kapna kiemelt támogatás magas színvonalú szakmai tudása megszerzéséhez. Részben uniós, részben munkaerő-piaci forrásból 22 térségi integrált szakképző központot hoznának létre. A központokban a munkaadók, a munkavállalók és a kamarák, iskolafenntartók képviselőiből tanácsadó testületeket állítanának fel, amelyek érdemben befolyásolnák majd a képzési profilt - jósolta Magyar Bálint.

A tanulószerződéssel rendelkező fiatalok számát a jelenlegi 22 ezerről 25-26 ezerre növelnék a tervek szerint - mondta Magyar Bálint. Emellett azoknak az ötven éven felülieknek, akik munkahelyüket elvesztik, támogatást nyujtanának új szakképzés megszerzéséhez