Sugárveszélyre figyelmeztet az interneten terjedő üzenet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

E-mailben terjednek azok a hírek, amelyek szerint a csernobili atomerőműből származó radioaktív sugárzás mértéke Magyarországon meghaladja az egészségügyi határértéket. Közben a cseh és szlovák atomerőművek üzemzavarainak itthoni hatásairól is híresztelések keltek lábra.

Feljelentést tesznek

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz rémhír terjesztés miatt - közölte közleményben a hivatal.

A csütörtök délután kiadott közlemény megerősítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság információit.

"A terjesztett felhívás indokolatlan, megtévesztő és pánikkeltő" - olvasható a közleményben, amely arra is figyelmeztet, hogy a jódtabletta bevétele indokolatlan, ok nélküli szedése pedig nem ártalmatlan.

A közlemény szerint ugyancsak indokolatlan a szabadban tartózkodást korlátozni. (MTI)

„Szedjetek jódtablettát, mert állítólag az elmúlt hét közepén magasabb fokú sugárzást mértek, mint 1986-ban” – hívja fel az olvasók figyelmét a Csernobilból származó állítólagos veszélyre az a névtelen e-mail, amely napok óta kering az interneten.

A jól értesült feladó szerint az ügyben a múlt héten hírzárlatot rendeltek el, de a hazai hatóságokat faxban tájékoztatták arról, hogy „nagyfokú sugárzásnak vagyunk kitéve”. A jódtablettán kívül további jó tanáccsal is szolgál az üzenet: a feladó szerint ne tartózkodjunk hosszab ideig a napon vagy esőben.

A levélíró szerint BBC és a CNN is „hallgatott” az ügyről, de itthon a HírTV műsora foglalkozott a csernobili sugárzás magyarországi káros hatásainak ismertetésével. Ezt azonban a hvg.hu kérdésére a tévécsatorna szerkesztőségében nem tudták megerősíteni.

„Az egészségre káros, határérték feletti sugárzási adatokat az ország egyetlen pontjáról sem kaptunk” – mondta a hvg.hu-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az e-mailben terjedő, a magyarországi sugárzási szintre vonatkozó információkat a szóvivő álhírnek minősítette.

Dobson szerint a háttérsugárzást naponta mérő hazai hálózat kimutatja az eltéréseket, a szomszédos országokban történt esetleges üzemzavarokról pedig a hazai hatóságok a nemzetközi szabályoknak megfelelően általában több hivatalos forrásból is értesülnek. Eddig azonban a szomszédos országokból semmilyen értesítés sem érkezett a magyar lakosság egészségét érintő, atomerőműben történt balesetről, vagy üzemzavarról - tette hozzá Dobson.

A csernobili atomerőműben minden a terv szerint üzemel, a háttérsugárzásban hetek óta nincsen változás a szokásos értékekhez képest – mondta tegnap az MTI munkatársának Volodimir Tiscsenko, a kijevi Csornobilinterinfo sajtóügynökség igazgatóhelyettese.

Szerinte az első, az atomerőmű területén megerősödött radioaktív sugárzásról szóló hír forrása május végén a fehéroroszországi meteorológiai szolgálat jelentése lehetett, amely nem zárta ki, hogy  a szokatlanul meleg hőmérséklet egy esetleges csernobili rendkívüli esemény következménye.

A cseh és szlovák erőművekről is híresztelik (Oldaltörés)

Csütörtökön szlovákiai és csehországi atomerőművek üzemzavarainak itthoni káros hatásairól is híresztelések kaptak lábra, főként Komárom-Esztergom megyében.

Az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egyik munkatársa a hvg.hu-nak azt mondta, hogy 2-3 percenként kapnak lakossági telefonhívásokat, amelyekben a tőlünk északra fekvő atomerőművek által kibocsátott sugárzás hazai szintje felől érdeklődnek.

Az igazgatóság mérési adatai szerint azonban a sugárzás mértéke az országnak ebben a részében sem haladta meg az egészségügyi határértéket. „Ez csak valamiféle pánikkeltés” – vélte az igazgatóság munkatársa.

A híreszteléseknek az adhatott alapot, hogy kedden leállt a dél-csehországi temelíni atomerőmű, mert a biztonsági műszerek hibát jeleztek a generátor hűtőrendszerében. Az erőmű szóvivője, Milan Nebesár szerint a meghibásodás miatt leállították a második energiablokkot. A szóvivő szerint a problémák nem komolyak, és az erőmű egyike a legbiztonságosabbaknak Európában.

Bajok Temelínben 

A mostani meghibásodás miatt leállították a Temelíni Atomerőmű második energiablokkját is. Miután az első energiablokk április óta mintegy három hónapos nagyjavításon megy keresztül - lecserélik a radioaktív fűtőanyag egynegyedét -, jelenleg a Temelíni Atomerőmű nem ad áramot a cseh villamosenergia-hálózatba. A hálózatban így mintegy 2000 megawatt energia fog hiányozni, amit külföldi behozatallal kell pótolni.

Május végén mintegy háromezer liter radioaktív víz szivárgott ki a második reaktorblokkból, de az erőmű szóvivője szerint az akkor kiszivárgott víz nem okozott környezeti szennyeződést, és nem jelentett veszélyt az erőmű alkalmazottjaira sem.

A két, ezer megawatt teljesítményű reaktorral felszerelt atomerőművet az 1980-as években kezdték el építeni. Az orosz gyártmányú reaktorokat később amerikai technológia alkalmazásával korszerűsítették, de így is gyakoriak a meghibásodások, üzemzavarok.

A temelíni atomerőmű az osztrák határtól mintegy 60 kilométerre északra fekszik. Ausztria és Csehország között rendszeresek a viták az erőmű miatt, ugyanis osztrák környezetvédők a létesítmény bezárását követelik, a cseh hatóságok viszont biztonságosnak tartják az erőművet.