Mit érdemes enni a vizsgaidőszakban?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egészségtelen tanulás közben a könyv, a jegyzetek fölé görnyedve enni, de a vizsgaidőszakban az észszerű étrendnek agyserkentő hatása lehet - idézi Luca Piretta, az I. Umberto királyról elnevezett római klinika professzorát a La Repubblica című olasz napilap.

Mivel a rossz álom a tanuló legnagyobb ellensége, inkább bőségesen kell reggelizni, majd a további étkezéseknél a kiegyensúlyozottság a legfontosabb, hogy a diák a felesleges stressztől megszabaduljon. Éppen ezért vizsga előtti napon tilos a kávé, a csokoládé, a tömény szesz, a konzerv, a chips, és kerülni kell a túlsózott, vagy túlfűszerezett élelmiszereket is - állítja a szakember.

És melyek a "baráti" ételek? A tészta, a rizs, az árpakenyér, és a friss nyári gyümölcs. Nemcsak energiadúsak, hanem csupán olyan szinten megnyugtatóak, hogy az agyi frissességet nem tompítják - olvasható az olasz gazdák szervezetének ajánlójában. Este pedig különösen kívánatos olajos magvakat, főtt tojást, húst, halat és túrót enni.

A zöldségek közül a legjobb a zöldsaláta, továbbá a piros retek, a hagyma és a fokhagyma, amelyek segítik a könnyű álmot. Valami laza sütemény is oldhatja a feszültséget, mert gazdag szénhidrátban. Lefekvés előtt egy pohár meleg tej kellemesen elringat, de relaxáló hatása van egy mézes virágteának is. 

Rizst ajánl a hagyományos olasz tészták helyett is Mariangela Rondanelli dietológus orvos az érettségiző diákoknak, akik szerint a fiúknak a vizsgaidőszakban napi 2600, a lányoknak 2200 kalóriára van szükségük.

A doktornő úgy vélekedik, hogy a rizs könnyebben emészthető, mint a tészta, ám ugyanannyi energia van benne, és biztosítja az agynak azt a cukorszintet, amely jól serkenti a felelést. De legalább ennyire fontos az, hogy a táplálék-bevitelt észszerűen osszák el a maturálók egész napjukra.