Stigmatizál az iskolai büfék feketelistája?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem lehet eredményt elérni az iskolai büfékínálat szűkítésével, egyes élelmiszerek és üdítők kitiltásával - mondta Csontos Csaba, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) kommunikációs alelnöke.

A készülő rendelettervezet több ponton is aggályos - közölte az iskolai büfékínálatról szóló rendelettervezet kapcsán. Csontos kifogásolta, hogy a rendelettervezet stigmatizál, vagyis egészséges és egészségtelen termékeket sorol. Szerinte így azok a termékek piacot fognak veszteni, amelyeket "egészségtelennek" nevez a rendelet, mert így vonulnak majd be a köztudatba.

Nehezményezte azt is, hogy elmaradtak a hatásvizsgálatok. Nem derül ki, hogy a gyermekek hány százaléka vásárol az iskolai büfékben, továbbá a rendelettervezet nem vette figyelembe a kockázatelemzést, amikor egyes élelmiszerekhez határértékeket rendelt. Az ellenőrzés rendszerét szerinte nem dolgozták ki a készülő tervezetben.

Csontos párbeszédet javasol az oktatási és egészségügyi tárca, a gyártók és forgalmazók, valamint a szülői szervezetek között annak érdekében, hogy ne tiltással, hanem az egészséges életmódra neveléssel tanítsák meg a gyermekeknek a helyes és egészséges táplálkozást.

Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke szerint Magyarországon a vezető halálokokat kiváltó betegségek többsége a gyermekkori elhízásra és a túlsúlyra vezethetők vissza.

Egy felmérést ismertetve a szakember hozzátette: az iskoláskorú gyermekeknek csak 15 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, 31 százaléka nem sportol napi egy órát, és a 15 éves korosztály 40-47 százaléka kétszer volt már részeg ebben az életkorban.

Barna szerint minden élelmiszernek helye van az étrendben, de az ételek helyes megválasztására és a mennyiségre kell helyezni a hangsúlyt.

Június közepén Magyar Bálint oktatási miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint szeptemberben lépne életbe az iskolai büfék kínálatáról szóló új szabályozás.